Erzurum

Sütlaç üzerine pekmezli kadayıf mahkemelik etti!

11:35 24 Nisan 2019 4 Yorum Var
Sütlaç üzerine pekmezli kadayıf mahkemelik etti!

Erzurumlu işletmeci Ziya Bayraktar'ın hem marka hem de endüstriyel tasarım tescili aldığı sütlaç üzerine pekmezli kadayıfı, dükkan komşusu Orhan Kırkpınar da kendi iş yerinde kullanmaya başlayınca olanlar oldu. Ticaret Mahkemesi’ne dava açan Ziya Bayraktar, sütlaç üzerine pekmezli kadayıf sunumunun ve üretilmesinin durdurulmasını, ayrıca bin 500 TL maddi ve 5 bin TL de manevi tazminat talep etti

Erzurum Palandöken'de 1963 yılından beri tatlıcılık yapan Ziya Bayraktar, sütlaçla pekmezli kadayıfı birleştirdi. Müşterilerine bu tatlıyı ikram etmeye başlayan Bayraktar, 5 Ağustos 2015’te Türkiye Patent Enstitüsü’ne başvurdu. Ziya Bayraktar’ın başvurusu üzerine tatlıya marka tescili verildi. "Sütlaç üzerine pekmezli kadayıfı", endüstriyel tasarımlar adı altında 5 yıl süreyle tescillendi.

AYNISINI YAPMAYA BAŞLAYINCA MAHKEMEYE BAŞVURDU

Ziya Bayraktar’ın geliştirdiği tatlıyı, iş yerinin arka tarafında dükkanı bulunan Orhan Kırkpınar da yapmaya başladı. Bunun üzerine Ziya Bayraktar, mahkemeye başvurdu. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açan Ziya Bayraktar’ın avukatı, Orhan Kırkpınar’ın müvekkili adına tescilli sütlaç üzerine pekmezli kadayıf şeklindeki endüstriyel tasarımına konu ürünü, müvekkilinin tescilli endüstriyel tasarımından kaynaklı haklarına tecavüz teşkil ettiği gibi,tüketiciler nezdinde karışıklığa ve haksız kazanca mahal verdiğini söyledi. Ziya Bayraktar’ın avukatı, mahkemeden üretim ve sunumun durdurulmasını, ayrıca bin 500 TL maddi, 5 bin TL de manevi tazminatın haksız fiil tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte alınmasını talep etti. Orhan Kırkpınar ise sütlaç üzerine pekmezli kadayıf tasarımının yenilik ve ayırt edicilik unsuru taşımadığını, bu nedenle tasarım olarak tescilinin mümkün olmadığını savunarak davanın reddini istedi.

'USTALARIMDAN ÖĞRENDİĞİM BİLGİLERLE YAPTIM'

Tatlının tescil markasının kendisine ait olduğunu belirten işletmeci Ziya Bayraktar, "Bu tatlıyı eski ustalarımdan öğrendiğim bilgilerle yaptım. Farklı bir tatlı yapmayı başardım. Marka tescili aldım ve bu tatlıyı yapmaya devam ediyorum. Bu sütlaç üzerine pekmezli kadayıf ve fındık bırakılarak yapılıyor. Sıcak ve soğuğun karışımıyla oluşan bir tatlı. Glikoz şerbeti yok, enerji verir. Eksi 30 derecede o tatlıyı yediğiniz zaman üşümezsin. Erzurum’a has bir tatlı. Komşum, tescil markası bana ait olan turbo tatlısını sattığı için ben de mahkemeye verdim. Sonucunu bekliyoruz" diye konuştu.

Orhan Kırkpınar’ın avukatı Tevfik Haktan Avnik ise yargılamanın devam ettiğini bildirdi. Haksız rekabetten kaynaklı açılan bir dava olduğunu ifade eden Avukat Avnik şunları söyledi:

"TÜRKİYE'DE BELKİ DE DÜNYADA BİR İLK"

"Hem davalı hem fr davacı aynı sokakta tatlıcılık yapıyorlar. Davacı, benim müvekkilime açmış olduğu davada sütlaç üzerine pekmezli kadayıf koyarak sunmayı kendisinin icat ettiğini, buna dair bir patenti olduğunu, bunu da başkasının kullanamayacağını beyan ediyor. Bu çok spesifik bir konu. Hukuk tarihinde böyle dava var mıdır bilinmez. Belki Türkiye’de, belki dünyada ilk defa karşılaşılan bir şey. Bir mizahı yanı var. 'Ispanağa yoğurt dökmeyi ben icat ettim' diye patentini alırsan bundan sonra ıspanağa yoğurt dökenler senden izin almak zorunda kalacaklar. Ya da çaya şeker atmayı, fasulyeye pastırma koymanın patentini alırsan aynı durum söz konusu olur. Halbuki haksız rekabete konu olması, patent verilmesi için bir icat olması, aklın ürünü olması lazım. Hangi alanlarda olur? Sanayi, edebi, bedii, güzel sanatlarda. Böyle herkesin aklına gelebilecek yemek türü şeylerde, haksız rekabetin söz konusu olamaz. Hele hele günümüzde yemek programlarının binlercesinde, herkesin bir fikir ürettiği durumlarda patent olmaz. Yargılama devam ediyor. Böyle bir süreç hukuk tarihinde çok karşılaşılan bir durum değil."

 

YORUMLAR

4 Yorum Var
  • Turgut 5 yıl önce Şikayet Et
    bu haber üzerine online marka sorgulaması yaptım. Şekil markası alınmış. Haksız olarak mahkemeye verdiğini düşünüyorum. Cins isimler marka olamaz. Sütlaç ve kadayıf marka olamaz. Burada marka şekil markasıdır. Diğer firma bu şekli kullanmadığı sürece sorun yok. şekil markası olarak bir tabak üstünde duman ve altında firma ismi vardır. İnsanlar marka aldığını sanmakta ve mahkemeleri oyalamaktadır. Tabii firmalar karşılıklı mağdur olmaktadır. Marka patent firmaları insanları kandırıyor şekil markası ile markayı karıştırıyorlar. Marka aldım sanıyorlar ama şekil markası alıyorlar.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • biri 5 yıl önce Şikayet Et
    doğru söylüyor, -30 derecede üşümezsiniz ki, sadece donarsınız, derin dondurucu gibi!
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • kadir 5 yıl önce Şikayet Et
    patenti veren kurum hangi akla hizmet ediyor yoresel urun patenti gayet normal olabilirde siradan bir gidada paten vermek akil isi degil.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Gara çocuk 5 yıl önce Şikayet Et
    ADAMpatent değil marka tescil belgesi gösteriyor. farklı isimle pazarlanabilir.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.