Erzurum

5 yaşındaki Fatma'yı erken teşhis kurtardı!

09:01 06 Mayıs 2021
5 yaşındaki Fatma'yı erken teşhis kurtardı!

Manyetik çubuk” ameliyatıyla sağlığına kavuşan Ağrılı minik Fatma Ergün’ün omurgasındaki eğrilik, henüz 6 aylıkken babası tarafından fark edildi.

Ağrı’da babasının sırtında fark ettiği şişlik nedeniyle 6 aylıkken Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesine götürülen Fatma Ergün (5) erken tanıyla başlayan tedavi süreci sonucunda sağlığına kavuştu.

Ağrı’da yaşayan 3 çocuk babası Yıldırım Ergün, yaklaşık 5 yıl önce gazını çıkarmak istediği bebeğinin sırtında şişlik fark etti. Babası tarafından hastaneye götürülen 6 aylık Fatma, ileri tetkik için Erzurum’da Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesine sevk edildi. Durumu, hastanenin Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında görevli doktorlar tarafından değerlendirilen Fatma Ergün’ün omurgasında yaklaşık 60 derecelik eğrilik olduğu belirlendi. Bir süre uygulanan egzersiz ve korse tedavisine yanıt vermeyen Fatma Ergün 5 yaşına geldiğinde eğriliği düzelttiği gibi boy uzamasını da sağlayan, devlet tarafından karşılanan iki manyetik çubuk takılarak yapılan ameliyatla şifa buldu.

Doktorlara duacıyız

Baba Yıldırım Ergün, kızının gazını çıkarmak için sırtını ovalarken nedenini anlayamadığı bir şişlik fark ettiğini anlattı. Hastane sürecinin ardından kızının şifa bulduğunu anlatan Baba, doktorlara dua ettiklerini söyledi. Ameliyatı yapan Doç. Dr. Sinan Yılar da , çocuklardaki omurga eğriliğinin erken dönemde fark edilmesinin erken tanı ve tedavi açısından önemine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Fatma erken dönemde fark edilip bu ameliyat yapılmasaydı, ergenlik dönemine geldiğine engelli kategorisine girecekti. Çünkü 5 yaşındayken 90 derece olan eğrilik ameliyat edilmediği takdirde 140-150 derecelere çıkar. Bu derecedeki eğriliklerde ameliyatlar çok risklidir ve kimi zaman ameliyat yapamaz hale geliyoruz. Bu nedenle erken tanı ve tedavi bu çocuklarda çok önemli. Babanın 6 aylıkken erkenden bu çıkıntıyı fark etmesi ve dikkati de hem bizim hem de tedavi açısından çok önemli. ”

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.