Eskişehir

Görme engelli gencin eğitim azmi

11:14 02 Aralık 2015
Görme engelli gencin eğitim azmi

ERGÜN HAKTANIYAN - Eskişehir'de 11 yıl önce yakalandığı hastalık sonucu iki gözünü ve üniversite eğitimine devam etmek için adliyedeki memurluk görevinden istifa eden 22 yaşındaki Abidin Karademir, akademisyen olmayı hayal ediyor.

Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Abidin Karademir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 yıl önce behçet hastalığına yakalandığını, göz damarlarının kurumasının ardından görme yetisini kaybettiğini söyledi.

Karademir, görme engelli olmasına karşın hayata sıkı sıkı tutunduğunu ve belirlediği hedeflere yürümek adına hiçbir zaman heyecanını kaybetmediğini anlattı. 

Görme yetisini kaybetmesinin ardından tek hedefinin en iyi şekilde eğitim alarak engelli vatandaşların sesini duyurmak olduğunu ve bu yönde hareket ettiğini belirten Karademir, "Tek istediğim iyi bir eğitim almaktı. Türk Kültür Vakfı'nın bir programıyla Amerika'da bir yıl geçirdim. Amerika'da zorlandığım anlar da oldu ama hep başarabilmeyi hedefledim. İngilizcemi geliştirdim, farklı bir kültürle tanıştım. Türkiye'ye döndüğümde liseyi bitirdim ve üniversite sınavlarına girdim" diye konuştu.

Karademir, iyi bir puan alarak Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünü kazandığını anlatarak, şunları söyledi:

"İlk zamanlarda korkuyordum. Diğer öğrencilerden bir farklılığım vardı, o da görmemekti. Daha sonrasında engelliler için düzenlenen KPSS'ye girdim. Bu sınavda 99 puan alarak Türkiye 17'ncisi oldum. Memuriyete başlamayı düşündüm. Puanım boşa gitmesin diye adliye sarayında santral memuru olarak işe başladım fakat okulla memuriyet yürümedi."

Eğitim ile iş arasında seçim yapması gerektiğini anlatan Karademir, "Ya okulu seçecektim ya da memuriyeti. Okul benim için çok değerliydi. Şu ana kadar hep okul için uğraştım. Bazı haklarımıza ulaşabilmemiz için engellilerin bir yere gelebilmesi gerekiyordu. O yüzden okulu seçmeliydim ve memuriyeti bıraktım, istifamı verdim" dedi.

Eğitimini önemsediğini ve hayalleri olduğunu anlatan Karademir, gelecekte daha iyi bir yere gelmek, engellilere ve topluma hizmet etmek istediğini kaydetti.

Karademir, AÜ İngilizce Öğretmenliği Bölümü'nün dışında Açıköğretim Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde de eğitim gördüğünü, yakın bir zamanda öğrenci değişim programı olan Erasmus'a katılmak istediğini söyledi.

Değişim programlarının insanlara öz güven kazandırdığını ifade eden Karademir "Üniversiteden sonra yüksek lisans yapmayı ve akademisyen olmayı istiyorum. Sadece istemekle olmuyor, çalışmak da gerekli. Birçok kişi 'keşke okulu bırakmasaydın, hazır işin vardı' diye düşünebilir ama ben hiçbir zaman öyle düşünmedim. İnsan olarak gelişime açık varlıklar olduğumuz için elimizdekilerle yetinmeyip daha fazlasını istemek gerekebilir. Farklı alanlarda da eğitim görüp kendimi donanımlı hale getirmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Karademir, eğitimin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde yer aldığını ve sporla ilgilendiğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.