Eskişehir

Nevruz Bayramı

13:31 21 Mart 2016
Nevruz Bayramı

Eskişehir'de Nevruz Bayramı dolayısıyla düzenlenen tören renkli görüntülere sahne oldu.

Eskişehir Vilayet Meydanı'nda düzenlenen törende, mehteran takımının gösterisinin ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Etkinlikte konuşan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Nevruz'un bütün kin ve nefretleri bir kenara atan, milleti ayakta tutan ve temelinde barış ve dostluk yatan mübarek bir gün olduğunu söyledi.

Nevruz'un her şeyden önce bir barış günü olduğunu dile getiren Vali Tuna, "Sadece doğa için değil, insan için de bir yeniden doğuş günüdür. Bu doğuşta küslükler, kırgınlıklar geride bırakılır; gönüllerde barışa, huzura dair ümitler yeşertilir. Bu yönüyle Nevruz; toplumsal barış açısında ayrı bir öneme sahiptir" ifadelerini kullandı.

Vali Tuna, Nevruz'u birleştirmek değil bölmek için, yaşatmak değil öldürmek için bir araç kılanlar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Barış ve huzurun sembolü olmuş Nevruz'un masumiyetine kirli elleriyle uzanmaya yeltenenler var. Osmanlı'nın 'Nevruz-ı mübarek' olarak adlandırdığı bu bayramı, devleti yaşatmak için insanı yaşatmayı gaye edinmiş bir ecdadın torunları olarak, manasına ve mesajına uygun olarak ve kardeşlik duygularını pekiştirerek kutlamaya devam edeceğiz. 35 yıldır nice ocaklar söndüren terörle mücadelenin kesin kararlılıkla sürdüğü şu dönemde tıpkı Çanakkale'de, Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi kahraman vatan evlatlarımız bir destan yazıyor. Ülke olarak bu onurlu ve kararlı mücadelemiz sürerken bize düşen, yüreklere korku salmayı hedefleyenlere karşı, toplumda panik duygusunu yaymaya çalışanlara karşı metanetimizi, sükunetimizi korumaktır. Nevruz'un kardeşlik ve huzur ikliminde barışın yeşermesine vesile olmasını diliyor, hepinizi sevgiyle kucaklıyorum."

- "Bizim, dilimiz, dinimiz bir"

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Kırgızistan Temsilcisi Kocageldi Kuluyev ise UNESCO'nun Nevruz Bayramı'nı 2009 yılında 'Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil ettiğini söyledi.

Tüm Türk dünyasının Nevruz Bayramı'nı kutlayan Kuluyev, "Nevruz sofraların güzel nimetlerle dolduğu, ışıltılı günlerin çoğaldığı bir bayramdır. Nevruz Bayramı'nın tüm Türk dünyasına güzellikler getirmesini diliyorum'' dedi.

Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi İbragim Dzhunusov da Eskişehir'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu anlatarak, "Türk dünyasının ortak manevi mirası olan Nevruz Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyorum. Bizim, dilimiz, dinimiz bir. İki ülkenin bayrağı da kırmızı. Bizim bayrağımızda güneş, sizin bayrağınızda ay ve yıldız var. Biz biriz ve beraberiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Tuna ve protokol üyeleri yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atladı. Türk dünyası ülkelerinden gelen katılımcıların milli kıyafetleriyle semeni tepsisini sunmasından sonra protokol üyeleri yumurta tokuşturdu.

Program kapsamında Kırgızistan, Kazakistan, Kazan, Bosna Hersek'ten gelen halk oyunları ekipleri, ülkelerine özgü dansları sundu.

Etkinliğe, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Adar, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Nevruz Bayramı dolayısıyla etkinlikler kentin çeşitli noktalarında gün boyu devam edecek.





YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.