Eskişehir

Ekmeklerini "odun kömürü"nden çıkarıyorlar

15:29 11 Haziran 2016
Ekmeklerini "odun kömürü"nden çıkarıyorlar

Eskişehir Mihalgazi ilçesinde iki kardeş, geçimlerini ormandan temin ettikleri meşe ağacından odun kömürü üreterek sağlıyor.

Alpagut Mahallesi'nde yaşayan Bedir ve Hüseyin Kına kardeşler, meşe odunlarının ormandan ateş ocaklarına uzanan serüveninde birlikte çalışıyor.

Kına kardeşler, kestikleri ağaçlardan yaklaşık 25 günde kömür elde ediyor.

Bedir Kına, AA muhabirine yaptığı açıklamada, odun kömürü işçilerinin mesaisinin sabahın erken saatlerinde başladığını belirterek, motorlu testerelerle kestikleri meşe ağaçlarını traktörlerle odun kömürünün yapılacağı ateş ocaklarının kurulduğu alana getirdiklerini söyledi.

Ağaçların burada huni şekli verilerek düzgün bir şekilde üst üste yığıldığını anlatan Kına, şöyle konuştu:

"Odunlar üst üste yığıldıktan sonra ağaçların üzeri samanla kaplanır ve tamamen toprakla örtülür. Odunların üst bölümünde bırakılan boşluktan içeri atılan ateş sayesinde odunların yanmasıyla yavaş yavaş korlaşma işlemi başlar. Kömür haline gelmesi için yaklaşık 15 gün yanan ateş ocaklarında gece mesaisi başlar. İlk yaktığımız akşamlarda ocakların başından hiç ayrılmayız. Daha sonra kontrol zamanı uzar ve gecede 2-3 defa ocağın başına geliriz."

Kına, 15 gün içerisinde tamamen korlaşan odunların üzerini naylonlarla kaplayarak soğumasını beklediklerini dile getirerek, "Odunların mangal kömürü haline gelmesi yaklaşık 25 günü buluyor. Elde ettiğimiz kömürleri toplayıp çuvallıyoruz ve sonra toptan satıyoruz." dedi.

Çuvallara doldurulan kömürleri toptan sattıklarını belirten Kına, 4 yıldır ailece meşe kömürü üretimi yaptıklarını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.