Eskişehir

Sıcaktan bunalan seracılar gece çalışıyor

14:48 12 Temmuz 2016
Sıcaktan bunalan seracılar gece çalışıyor

Eskişehir'in Mihalgazi ilçesinde seracılık yapan çiftçiler, yaz sıcaklarında seraların iç sıcaklığının bunaltıcı seviyeye ulaşması nedeniyle gündüzleri dinlenip geceleri çalışıyor.

Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı, seracılık ile uğraşan çiftçilerin sabah erken ya da gece saatlerinde çalıştıklarını söyledi.

Buluşan, seracılığı "üstü kapalı fabrika" olarak nitelendirdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Sera, gerçekten çok büyük önem arz ediyor. Çünkü sıcaklardan, soğuklardan ya da doğal afetlerden ürünü koruyan bir sistemdir ve daha fazla yaygınlaşması gerekiyor. Sadece yaz mevsimi için değil, kış aylarında da seracılık ile uğraşan çiftçilerimiz zorlanıyorlar. Üretici şu anda sera içinde çalışırken, dışarıda hava sıcaklığı 30 dereceyi göstermesine rağmen sera içinde bu sıcaklık 40-50 dereceleri geçebiliyor. İçeride havasızlıktan dolayı çalışmak mümkün değil. Bu nedenle seracılıkta üreticilerimiz aydınlatma sistemini oluşturarak sabahın erken saatleri ya da gece saatlerinde çalışmayı doğru buluyor. Bu durum ürünün tazeliğini koruması için de önemlidir."

Seracılık yapan çiftçi Mustafa Mercan ise gündüz hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle seralarda çalışmanın zorlaştığını söyledi.

Aydınlatma sistemleri kurarak geceleri çalışmaya başladıkların belirten Mercan, "Maydanozlarım yetişti ve ürün fazla boylanmadan çalışmalarımızı tamamlamamız gerekiyor. Gündüzleri çalışırken seraya girdiğimizde birkaç saat sonra sıcak nedeniyle hem çalışmamız zorlaşıyor hem de ürettiğimiz maydanozlar sıcaklık artınca bozuluyor. Yani ürün satılamayacak bir hal alıyor." dedi.

Ailesiyle akşam hava kararınca seraya geldiklerini ve gece çalışarak daha fazla ürün topladıklarını dile getiren Mercan, "Gece hava serin olunca ürünlerimiz de canlı kalıyor. Satışta ve muhafaza etmemizde zorluk yaşamıyoruz." ifadesini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.