Eskişehir

Kemik kırıklarına "Bor"lu çözüm

11:45 26 Ağustos 2016
Kemik kırıklarına "Bor"lu çözüm

DENİZ AÇIK - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Ay, "Bor nitrür ve hidroksiapatit'in kemik kırık iyileşmesindeki rolü" adlı projeyle kemik kırıklarının enfeksiyon riski olmadan daha kısa sürede iyileşmesini sağlayan yeni bir implant malzeme geliştirdiklerini bildirdi.

Ay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında TÜBİTAK'a sunulan, Atatürk Üniversitesi yöneticiliğinde, Yeditepe ve Sabancı üniversitelerinin de içinde yer aldığı projeyle kemik kırıklarının iyileşmesi ve kemik hasarlarının giderilmesi amacıyla yeni implant malzemeler tasarladıklarını belirtti.

Erzurum'un bir kayak merkezi olması sebebiyle bu spora bağlı olarak çeşitli ortopedik sorunlar yaşanabildiğini anlatan Ay, Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zekai Halıcı'nın kemik kırıklarına bir çare bulmak, daha hızlı iyileştirmek için araştırma yapmak amacıyla kendileriyle temasa geçtiğini aktardı.

AÜ olarak kemik kırıklarının kaynamasında kullanılacak, bordan, toksik bir etkisi olmayan tamamen biouyumlu implant malzemelerini laboratuvarda üretmeyi başardıklarını vurgulayan Ay, şunları söyledi:

"Üretilen numunelere, Atatürk Üniversitesi Tıp, Eczacılık ve Veterinerlik fakültelerinden büyük bir grup akademisyen tarafından kemikler üzerindeki etkilerini belirlemek için testler yapıldı. Laboratuvar koşullarında toksikolojik araştırmalarını Yeditepe Üniversitesi ve karakterizasyonlarını Sabancı Üniversitesi'ndeki ekipler gerçekleştirerek projeyi başarı ile tamamladık."

- "Dünyaya satacağız"

Ay, kemik kırıklarında kullanılacak bor katkılı malzeme üzerinden yapılan ön denemelerinden çok olumlu sonuçlar ortaya çıkartıldığına işaret ederek, söz konusu kemik implantların kullanımının ardından, kırıklarda olumlu sonuçlar belirlendiğini kaydetti.

Nuran Ay, şu bilgileri verdi:

"Normalde kemiklerin iyileşmesi çok uzun zaman alıyor ve pek çok enfeksiyon meydana gelebiliyor. Bu çalışma ile söz konusu enfeksiyonların ürettiğimiz malzeme kullanıldığında hiç oluşmadığı ve enfeksiyonu önlemek için kullanılan ilaçlara gerek kalmayacağı saptandı. Bu yeni geliştirilen malzeme ile kemik iyileşmesi normal süresinin yarısı kadar bir zamanda gerçekleşiyor. Sonuçta enfeksiyon riski yok, kemik oluşumu çok hızlı ve beklenen süresinin yarısı kadar süreçte kemik iyileşmesi meydana geliyor. Bu buluş, kemik kırık problemi yaşayan kişilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı yapacaktır."

Ay, bundan sonraki aşamada, yeni implant malzemelerini Türkiye'de üreterek, dünya implant pazarına sunmak istediklerini sözlerine ekledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.