Eskişehir

Organlarıyla hayat verecek

13:48 01 Kasım 2016
Organlarıyla hayat verecek

Eskişehir'de geçirdiği trafik kazasından 18 gün sonra beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki Tayfun Çakır'ın organları, 3 hastaya umut oldu.

Baba Necdet Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunun organlarıyla birilerinin yaşama tutunacağını bilmenin acılarını hafiflettiğini belirterek organ bağışı kararını aile bireyleriyle ortak verdiklerini aktardı.

Çakır, "18 gündür yoğun bakım ünitesinin önündeyiz. Evladımızın beyin ölümü gerçekleşti. Aile olarak biz de çocuğumuzun organlarının başka canlarda hayat bulmasını istedik." dedi.

Eskişehir Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Murat Çilekar da ailenin göstermiş olduğu duyarlılığı takdir ettiklerini söyledi.

Çilekar, hastanın kendilerine geldiğinde durumunun çok ağır olduğuna değinerek "Her türlü medikal tedaviyi uygulamamıza rağmen maalesef sonuç alamadık. Bizim bir beyin ölümü ekibimiz var. Yapılan testler sonucunda beyin ölümünün gerçekleştiği tespit edildi." dedi.

- "Bu tarz hastalara çok sık rastlamıyoruz"

Türkiye'de organ naklinin diğer ülkelere göre geride olduğunu belirten Çilekar, şöyle konuştu:

"Hastanemizde şimdiye kadar 9 beyin ölümü gerçekleşen hastamız oldu. Bunların 6'sının ailesi organ bağışında bulundu. Bu tarz hastalara çok sık rastlamıyoruz. Özellikle böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları olup organ bekleyen binlerce hastamız var ülke genelinde. Kalbi durmamış donörlerden organ bağışı yapıldığında bizler fayda sağlayabiliyoruz. Elbette bir anne babanın evladının organlarını bağışlaması kolay bir hadise değil. Fakat şöyle düşünüyoruz, bir evde cenaze yaşanıyorken üç evde bayram yaşanıyor bu durumda. Toplumu bu konuda bilinçlendirmek adına bizler elimizden gelen çabayı gösteriyoruz."

Çilekar, organ bağışlarındaki işleyişin hızlı olmasının önemine işaret ederek şunları söyledi:

"Örneğin bu hastamızın beyin ölümü gerçekleştiğinde kan testleri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gitti. Orada yapılan incelemeler sonucunda karaciğer ve böbrekler uygun bulunup, bir grup doktor hastanemize geldi. Kalp fonksiyonu normal seyrederken organlar alındı ve hızlı bir şekilde Ankara'ya götürüldü. 2 böbrek ve karaciğer alındı. Bu, üç hastanın şifa bulma ihtimalini yükseltmiş oldu. Aileye duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyoruz."

Tayfun Çakır, merkez Odunpazarı ilçesi Mamuca yolunda 13 Ekim'de geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanmış ve Eskişehir Devlet Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.