Eskişehir

İsrafa karşı mahalle esnafı önerisi

10:56 07 Haziran 2017
İsrafa karşı mahalle esnafı önerisi

Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, ramazan ayında vakit geçirmek için gidilen alışveriş merkezlerinden içleri dolu poşetlerle çıkıldığını belirterek, bilinçsiz harcamanın ve fazla tüketimin önlenmesinin yolunun mahalle esnafından geçtiğini söyledi.

Birsen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sahur ve iftar aralığının 18 saati bulduğu yaz mevsimine gelen ramazan ayında insanların vakit geçirmek için büyük alışveriş merkezlerini tercih ettiğini dile getirdi.

Özellikle ramazan ayında bazı indirimli ürünlere ilişkin reklamlardan etkilenen vatandaşların alışveriş merkezinde ihtiyacın dışında israfa giden harcamalar yaptığını aktaran Birsen, mahalle aralarındaki küçük esnafın ramazanda daha fazla unutulduğunu kaydetti.

Müzik, ışıklandırma ve çeşit fazlalığının insanları etkilediğini anlatan Birsen, şöyle konuştu:

"Maalesef küçük esnaf ramazanda daha fazla unutuluyor. Boş vakti olan oruçlu biri, alışveriş merkezlerini tercih edebiliyor. İçinde sineması, giyim mağazaları, kozmetikçiler, çocuk oyun parkları var. Zamanı geçirmek için gidilen alışveriş merkezlerinden çıkarken elimizdeki torbalara bakıp, 'Biz ne ara bunları aldık' psikolojisine giriyoruz. Böyle bir harcamayı mahalle bakkalınızdan yapmaya kalksanız, bakkal size 'dur' der. Halbuki ihtiyacımız olan gıda ürünlerini mahalle esnafımızdan da temin edebiliriz. 'O sana pahalı gelir' diye bizden daha çok bizi düşünen küçük esnafımızı unutmamalıyız. Bu poşetlerin bilinçsizce dolmasının önlenmesi mahalle esnafından geçiyor. Hem kredi kartınızı az kullanırsınız hem de israfı önlemiş olursunuz."

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları olarak küçük esnafa sahip çıkılmasını önemsediklerini vurgulayan Birsen, bu durumda hem mahalle esnafının hem de tüketicinin kazanacağını söyledi.

- "Ramazanda tüketimimiz yüzde 30 artıyor"

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Eskişehir Şube Başkanı Sülahi Özalp da ramazanda harcamaların arttığını belirterek, "Oruçluyken alışverişe çıkıyoruz, tüketilmeyecek ürünleri de alıyoruz. Bir gazlı içecek yerine beş tane almayı tercih ediyoruz. Geçen yıl araştırmalarımız gösterdi ki, ramazanda tüketimimiz yüzde 30 artıyor."



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.