Eskişehir

Oksijenin "hiperbarik" hali hayat kurtarıyor

11:44 16 Haziran 2017
Oksijenin "hiperbarik" hali hayat kurtarıyor

EMRAH YAŞAR - Basınç odasında aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutmak suretiyle uygulanan hiperbarik oksijen tedavisiyle özellikle "vurgun, karbonmonoksit zehirlenmesi, kas dokusundaki hayatı tehdit eden enfeksiyonlar, ezilme yaraları, ödem, kronik kemik iltihabı" gibi rahatsızlıkları bulunanlar şifa buluyor.

Genellikle yaşlı hastaların başvurduğu hiperbarik oksijen tedavi merkezlerinde, kapalı basınç odasında oturarak ya da sedyede yatarak maskelerden aralıklarla oksijen soluma işlemi yapılıyor.

Şeker hastalarının çoğunda sıklıkla görülen diyabetik yaralara önemli ölçüde fayda sağlayan hiperbarik yöntemin vücuttaki kılcal damarları ve duyusal sinirleri yavaş yavaş tahrip eden hastalığa çare olduğu bildirildi.

Eskişehir'de bulunan özel bir hiperbarik oksijen tedavi merkezinin sorumlusu Uzman Dr. Ertunç Türbedar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tedavi yönteminin hastalar için önem arz ettiği halde tıp içinde kısır kaldığını söyledi.

Türbedar, tedavi yönteminin halk arasında alternatif tıp gibi görüldüğünü dile getirerek, "Aslında tam tersi. Alternatifi olmayan bir tıp bölümüdür diyebiliriz. İnsanlarımızın bu tedavi yöntemini geç keşfetmesinden dolayı çok bilinmeyen bir tıp dalı olduğunu kabul etmekle beraber tedavinin gün geçtikçe yaygınlaştığını söyleyebilirim." dedi.

- "Gönül yarası hariç tüm yaralar"

Özellikle şeker hastalarında bir ayakkabı vuruğuyla ortaya çıkan yaranın dahi önemli olduğunu anlatan Türbedar, şöyle konuştu:

"Şeker hastalarına ayaklarında oluşan en küçük yaralarda dahi merkezimize gelmelerini söylüyoruz. Çünkü küçük bir ayak yarası bir zaman sonra o ayağın kesilmesine sebep olabilir. Bu yüzden hiperbarik oksijen tedavisinin önemini her ortamda anlatıyoruz. 'Hayat kurtarır' derken bazen konuyu büyüttüğümüzü düşünenler oluyor. Fakat oksijen olmadan yaşayamayan canlılar olduğumuzu unutmamamız gerekiyor."

Tedavi yönteminin birçok hastalıkta kullanıldığını belirten Türbedar, "Örneğin ani görme ve işitme kayıplarında, kemik iltihaplarında, karbonmonoksit zehirlenmelerinde hayat kurtarıcıdır. 'Gönül yarası hariç tüm yaralar için hiperbarik tedavisi' bizim sloganımız." diye konuştu.

Yaklaşık 20 yıldır diyabet hastası olan 80 yaşındaki Hüseyin Özkalay da hiperbarik oksijen tedavisiyle yaralarının iyileştiğini ifade ederek, "Bu tedaviden haberim yoktu. Hastalığımın ilerlemesi yüzünden yaralarım da çoğalmıştı. En son hiperbarik oksijen tedavisi öncesi parmağım kesildi. Ayağımdan ameliyat oldum. İki ay sonra tekrar yaralar oluşunca ayağımı kaybedeceğimi düşünmeye başladım ve tedaviyi reddettim. Çocuklar araştırmış, bulmuş bu tedavi yöntemini. 30 gündür tedavim devam ediyor. Yaralarım tamamen iyileşti. Bu tedavi yönteminin ülkemizin her ilinde ve ilçesinde olmasını isterim." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.