Eskişehir

118 yıllık saat kulesinin bakımı Hasan ustaya emanet

11:02 08 Ekim 2017
118 yıllık saat kulesinin bakımı Hasan ustaya emanet

DENİZ AÇIK - Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde 1899 yılında dönemin Kaymakamı Mahmut Bey tarafından inşa ettirilen saat kulesinin bakımı 20 yıldır Hasan Hüseyin Gürkan'a emanet.

Sivrihisar ilçesinde 118 yıl önce inşa edilen saatin bakım işini ustası Süleyman Özenç'ten 20 sene önce devralan iki çocuk, bir torun sahibi 57 yaşındaki Gürkan, o günden bu yana işini ciddiyetle sürdürüyor.

Gürkan, kendisine verilen mekanik saatin bakım ve kurma işlemini belirli aralıklarla yapıyor. 4-5 günde bir kez 400'er kilo olan sağ ve sol ağırlıkları kuran Gürkan, saatin çalışması ve çanının çalması için saate adeta gözü gibi bakıyor.

Bazen saatin çalmadığını ya da çalışmadığını fark eden Gürkan, saat kulesinin yanındaki evinden çıkarak hemen harekete geçiyor.

- "Saat tıkır tıkır çalışıyor"

Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin simgesi kuleli saatin büyük ve ilgi çekici olduğunu söyledi.

Saatin bakım ve kurma işini ustası Süleyman Özenç'ten devraldığını anlatan Gürkan, şöyle konuştu:

"Saatin bakımını ve kurmasını 20 yıldır sürdürüyorum. Mekanik saat olduğu için 4-5 günde bir çıkıp kuruyorum. Saatin 400 kilo sağ ve 400 kilo sol ağırlıkları var. Söz konusu ağırlıkların kurulmasıyla saat çalışıyor. Bu ağırlıklardan biri saati, diğeri ise çanı çalıştırıyor. Çan her saat başında iki kez, buçuklar da ise bir kez vurur. Şimdi hiçbir sorunu olmadan çalışıyor. Parçası kolay bulunan bir saat değil, bu yüzden bakımına özen gösteriyorum. Günümüze kadar getirdiğim saat tıkır tıkır çalışıyor. Bir çırak çıkarsa ben de ona bu işi öğretip Sivrihisar Saat Kulesi'ni devredebilirim."

Gürkan, saatin meraklısının çok olduğunu ve çalmasını bekleyenlerin bile bulunduğunu kaydetti.

Saat çalmadığında bir eksiklik hissedildiğini dile getiren Gürkan, "Hemen müdahale edip yeniden kuruyorum. Zaman zaman arıza da veriyor. Halatlarında kopma meydana gelebiliyor." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.