Eskişehir'de arıcıyı şoke eden hasat! Yeşil renkli bal ile karşılaştı
Eskişehir'de bal üreticiliği yapan Hakkı İşçi, hasat döneminde peteklerde yeşil renkli bal ile karşılaştı. Yeşil renkli bal üretiminin, dünyada 10 ila 15 yıl arasında gerçekleşen nadir bir olay olduğu öğrenildi.
Alpu ilçesine bağlı Ağaçhisar Mahallesi'nde bulunan arılığında yaklaşık 11 yıldır bal üretimi yapan Hakkı İşçi, karşılaştığı durumun hayret verici olduğunu söyledi.
Peteklerin içinin yemyeşil olduğunu anlatan İşçi, bu durumun arıların topladığı ve bitkilere yeşil rengini veren klorofil isimli etken maddeden kaynaklandığını ifade etti.
İşçi, keskin bir tadı olan yeşil renkli "zümrüt balının" oldukça değerli olduğunu belirtti.

"ZÜMRÜT BALI" DENİLİYOR
Konuyla ilgili açıklamada bulunan bal üreticisi Hakkı İşçi, "Şüpheleniyorduk, daha önceden de böyle renkler görüyorduk ama bu yıl gerçekten çok yoğundu. Yeşil bala 'zümrüt balı' diyorlar. Bu bal doğadaki özel bitkilerden, nektarlardan, salgılardan, bitki örtüsünden kaynaklı sebeplerden dolayı oluşan bir durum. Bitkilere yeşil rengini veren klorofil diye bir etken madde var. Tabii yoğun bir şekilde bundan arı nektar aldığında rengi de bu şekilde oluyor. Gerçekten çok etkileyici bir durumdu." diye konuştu.
Önce savaş sonra deprem gördü! Tıp fakültesi kazanan Münir'in başarı hikâyesi
Hatay'da 50 bin parça hurdayla Büyük İskender heykelini yaptı! Gören bir daha bakıyor
Eyüpsultan'da yağış sonrası toprak kayması! 25 kişi tahliye edildi

DÜNYADA 15 YILDA BİR GERÇEKLEŞİYOR
Oldukça nadir karşılaşılan bir durum olduğunu söyleyen İşçi, "Dünyada da 10 yılda 15 yılda bir gerçekleşen bir durum. Türkiye'de daha önceden yıllar önce birkaç yerde bu şekilde bal gözükmüş. Çok değerli bir bal olduğu söyleniliyor bu balın. Tabii biz bunu laboratuvar analizlerine gönderip sebebini, etkisini öğrenmek istiyoruz, araştırıyoruz." dedi.

"GERÇEKTEN ÇOK LEZZETLİ"
Yeşil balın tadına ilişkin de bilgi veren İşçi, "Odunsu bir tadı var. Gerçekten çok lezzetli, keskin bir tadı var. Tabii yeşil rengi kavanoza girdiğinde değişebiliyor. Daha önceki ballarımız sarı, kehribar renklerindeydi. Bu şekilde bir bal üretmekten dolayı gerçekten çok memnunuz. Bunu daha fazla, her yıl üretmek istiyoruz. Laboratuvar analizleriyle kalitesini test etmek, neye iyi geldiğini, faydalarını öğrenmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

YORUMLAR
1 Yorum Var