Dergilerin Mart sayılarında neler var?
17.01.2010
16:37
29
/ 42
Mostar Ortadoğuya dair bir panorama sunuyorDerginin Mart sayısında, halk ayaklanmalarıyla dünya gündemine oturan Ortadoğu coğrafyasında olan biteni anlamak adına dünü, bugünü ve yarınıyla Ortadoğuya dair önemli değerlendirmelere yer veriliyor.
Ortadoğu halkları, ülkelerini uzun yıllardır baskıyla yöneten dikta rejimlerine karşı art arda ayaklanıyor. Özgürlük ve adalet arayışının bir getirisi olan bu ayaklanmalar o derece güçlü ki, şimdiden Tunus ve Mısırda 30 yıldan fazladır iktidarda olan Zeynel Abidin Bin Ali ve Hüsnü Mübarek gibi diktatörleri devirdi. Bu isyan dalgası hali hazırda Libya, Yemen, Bahreyn başta olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesinde büyümeye devam ediyor. Bölgeyi ise kısa vadede topyekûn bir siyasi, kültürel ve ekonomik değişim bekliyor. Peki, tüm bu değişim isteğinin temelinde neler yatıyor? Hangi temel dinamikler bölge halklarının yönetimlere başkaldırısına neden oluyor? Ortadoğuyu kısa, orta ve uzun vadede neler bekliyor? Ve bu değişim dalgasının küresel etkileri neler olacak? Bu soruların cevapları yaşananları anlamak adına önem kazanıyor. Mostar ise, bu sayısında cevap bekleyen bu soruların peşine düşüyor.
Taha Kılınç, dosya ile aynı adı taşıyan Özgürlük ve adalet peşinde bir Ortadoğu panoraması başlıklı yazısında günümüzde halk ayaklanmalarıyla çalkalanan Ortadoğu coğrafyasında son yüzyılda olup biten olaylara bütünsel bir bakışın gerekliliğine dikkat çekmek amacıyla, bölgede son yüzyılda öne çıkan gelişmeleri kronolojik olarak dikkate sunuyor. Mısırda gerçekleşen devrimi Kahirede Tahrir Meydanında izleyen Mete Çubukçu ise Arap baharı isimli yazısında Arap ayaklanmasının bölgede 20. yüzyıl paradigmasını sona erdirdiğine ve yeni bir dönemi başlattığına dikkat çekiyor. Konunun uzmanlarından Cengiz Aktar, ayaklanmaların bölge ülkelerini küresel bir aktöre dönüştürdüğünü söylerken, Metin Mutanoğlu bu ayaklanmaların yılların intikamı olduğuna vurgu yapıyor. Bir diğer yazar Hakan Çopur Devrimlerdeki medya etkisini yorumlarken, Mesut Özcan ise Irak özelinde Ortadoğudaki değişimi yorumluyor.
Mostarın bu ayki şöyleşi konuğu Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi, YÖK Başkan Danışmanı Prof. Dr. Talip Küçükcan. Demokratik bir üniversitesi için YÖKün reforme edilmesi şart diyen Küçükcan, ülkemizin yükseköğretimde yaşadığı temel sorunlar ve bu sorunların nasıl üstesinden gelinebileceğine dair önemli analizlerde bulunuyor.
Mostarın diğer sayfaları bu ay da okura oldukça zengin bir içerik sunuyor. Gündemden, Görsel Hafıza, Çizi-Yorum gibi klasikleşen sayfaların yanı sıra, M. Mücahit Küçükyılmazın Muhalefete demokrasi aşısı gerek; Önder Kayanın Mehter müziği ve Avrupadaki tesirleri; Ali Şükrü Çorukun İngiliz ordusunda savaşmak isteyen Servet-i Fünûncular; Yusuf Kaplanın Medeniyet dili nebevî anahtar; Sevil Kuzunun Ehli Beytin ev sahibiyle tel örgüler kalkınca Celil Civanın Bir yazar olarak Semih Kaplanoğlu ve Hakan Hastaoğlunun Baz istasyonunun kanserler imtihanı yazıları başta olmak üzere Toplum, Tarih, Kitap ve Sinema bölümlerinde yer alan diğer yazılar da dergiye zengin bir içerik kazandırıyor.
