Dergilerin Mart sayılarında neler var?
17.01.2010
16:37
33
/ 42
Türk Edebiyatı'nda "Edebiyat ve Sofra"Hayata dair her şey gibi, mutfağın ve sofra zevklerinin de edebiyata yansıması tabiidir. Beş altı aydır toparlanılmaya çalışılan bu s
Yeme-içme kültürü deyince herkesin aklına ilk gelen isimlerden biri olan Turgut Kut, Yusuf Çopurun sorularına cevap verirken, Prof. Dr. İnci Enginün, Servet-i Fünuncular Yemekte başlıklı yazısında, Dede Korkud Kitabından başlayarak edebiyatımızda sofra zevklerinin nasıl yer aldığını kısaca özetleyip, Servet-i Fünun edebiyatındaki sofra manzaralarını inceliyor. Sadık Kutalmışın Edebî Ziyafetler başlıklı yazısında da, özellikle II. Meşrutiyetten sonra yaygınlaşan edebî ziyafetlerden söz ediyor: Mesela Abdülhak Hâmid şerefine verilen ziyafetler, basın mensuplarının Piyer Loti şerefine verdikleri, birçok şair ve yazarın da katıldığı ziyafet, Midhat Cemalin Mehmed Âkifin Âsım adlı eserinin yayımlanması vesilesiyle verdiği yemek...
Kutalmışın yazısını Dr. Sezai Coşkunun Sofradaki Modernleşme başlıklı yazısı takip ediyor. Abdullah Cevdetin Mükemmel ve Resimli Âdâb-ı Muaşeret Rehberi adlı kitabıyla Ahmed Midhat Efendi, Hüseyin Rahmi ve Safveti Ziya imzalı birkaç romandan hareket eden Coşkun, modernleşme sürecinde yemek yeme ve sofra âdâbındaki değişmelerin edebiyatımıza nasıl yansıdığını anlatıyor. Beşir Ayvazoğlu Edebiyatımızın İki İştahlısının, yani Yahya Kemal ve Ahmet Hâşimin midelerini iskandil ederken, M. Selim Gökçe de edebiyatımızın en güzel yemek yazılarına imza atan Refik Halidin bir gourmet ve koleksiyoner olarak portresini çiziyor. Hatice Bilen Buğra, merhum eşi Tarık Buğranın, Gürkan Yavaş da Peyami Safanın hikâye ve romanlarında sofra zevklerinin anlatıyor.
Günümüzde yemek üzerine en çok yazan edebiyatçı hiç şüphesiz Selim İleridir. Kısa bir süre önce yemek yazıları Oburcuk Mutfakta adıyla bir araya getirilen İlerinin bu kitabı Bahtiyar Aslan tarafından enine boyuna değerlendirildi. Alâattin Karaca da İstanbulun sicil muhafızlarından biri olan Sermet Muhtar Alusun yazılarından hareketle ünlü İstanbul lokantalarının kapılarını aralamış, ayrıca Ahmet Rasimin yemekler üzerinde yazdıklarından söz ediyor.
Derginin bu sayısı şiir bakımından da bir hayli zengin: Mustafa Ruhi fiirin, Hasan Akay, İbrahim Tenekeci, Cafer Keklikçi, Kalender Yıldız, Nadir Aşçı, Yaşar Beçene, Ahmet Sıvacı, Nazım Payam, Seval Karadeniz ve Sümeyye Sakarya, şiirleriyle katkıda bulunmuşlar.
