Görüşleri nedeniyle hapse atılan aydınlar-Galeri
06.03.2012
19:37
5
/ 10
BEDİÜZZAMAN 35 YIL SÜRGÜN HAYATI YAŞADI, 20 KEZ ZEHİRLENDİ
Bediüzzaman Said Nursi, Şeyh Said isyanıyla ilgisi olduğu iddiasıyla 1 Mart 1925te Vanda zincire vurularak, kış mevsiminde ve çoğunlukla yaya olarak Erzurum, Trabzon, İstanbul üzerinden Burdura sürgün edildi. Hiçbir kanuni gerekçe gösterilmeden bir yıl zorunlu ikamete mecbur edildi. Kahraman ve fedakâr İslam müdafiilerinin torunlarına kılıç çekilmez. şeklindeki sözleriyle Şeyh Said'in başkaldırısına karşı çıktığını ifade etti. Ispartada 2 ay gözetim altında tutulduktan sonra 1 Mart 1927de hakkında bir mahkeme kararı olmadan Eğirdir ilçesine bağlı Barla köyüne sürüldü. Burada Risale-i Nuru telife başladı. 1934'te Barladan Ispartaya sevk edildi. Mahkemece kesinleşmiş bir suçu olmamasına rağmen toplumdan tecrit edilerek unutulmaya ve ölüme mahkûm edildi.
25 Nisan 1935te gizli cemiyet kurmak, dini siyasete alet etmek ve devletin düzenini değiştirmek suçlamasıyla 120 talebesiyle Ispartada gözaltına alındı. Arama kararı olmaksızın yaşadığı mekân darmadağın edildi. Eskişehir Ağır Ceza Mahkemesine sevk edildi. Eskişehir Hapishanesinde tek başına bir koğuşa konuldu. Tuvaleti bulunmayan soğuk hücresinde 3 ay boyunca tutuldu.
Dava sonucunda Tesettür Risalesinden dolayı kendisi 11 ay, 15 talebesi de altışar ay hapse mahkûm oldu. 105 talebeye de beraat verildi. Karar tarihinde yürürlükteki Türk Ceza Kanununda (TCK) irtica kelimesiyle tanımlanmış bir suç tarifinin olmaması ise dikkat çekiciydi.
27 Mart 1936de tahliye edildiğinde ise cezaevi kapısında bekleyen jandarma eri, kendisini; 7 yıl boyunca adım adım izlenerek sürgün hayatı yaşayacağı Kastamonuna götürmek için bekliyordu. 1943 yılında 126 talebesiyle birlikte tekrar "rejimin temel düzenini yıkmak, aykırı fikirler neşretmek" iddiasıyla tutuklanarak Denizli Hapishanesine sevk edildi. 9 ay tutuklu kaldı. Türk Tarih Kurumu üyelerinin de içinde bulunduğu bilirkişi heyeti, Bediüzzamanın siyasi bir faaliyeti yoktur. Onun mesleğinde tarikatçılık, cemiyetçilik mevcut değildir. Eserleri ilmî ve imanidir. şeklinde rapor hazırladı. Beraat etti.
Denizli 26. sürgünüydü. Daha sonra Emirdağa götürüldü ve burada zorunlu ikamete mahkûm edildi. 23 Ocak 1948de aynı suçlamalarla tekrar tutuklanarak, 54 talebesiyle birlikte Afyon Hapishanesine sevk edildi. Sobasız, camları kırık büyük bir koğuşa koyuldu. Yaklaşık 20 ay hapiste tutuldu.Siyaset ve şeytandan Allaha sığınırım. Ben iman hakikatleri ile meşgulüm demesine rağmen hakkında 20 ay hapis verildi. Oysa aynı suçlamalar için Denizlide beraat emişti. Karar temyiz edilince tahliye oldu. Tekrar Emirdağa götürüldü.
Said Nursinin sürgün ve gözlem altında tutulması Demokrat Parti (DP) döneminde de devam etti. 1952'de müellifi olduğu Gençlik Rehberi isimli eser hakkında açılan dava münasebetiyle İstanbula geldi. Mahkemeye son sözü Ben Kuran ve iman hizmetinde çalışan aciz bir adamım. Başka bir diyeceğim yoktur. oldu. Beraat etti.
1953'te Emirdağa döndü. Afyonda 8 yıldır devam eden mahkeme 23 Mayıs 1956da Diyanetin lehte raporuyla sonuçlandı. DPnin iktidarda olduğu 10 Ocak 1960da İçişleri Bakanının talimatıyla Ankaraya girmesi yasaklandı. Müellifi olduğu Risale-i Nur Külliyatı hakkında yaklaşık 1500 kez beraat kararı verildi. Sürgün yıllarında 20 kez zehirlenen Bediüzzaman, 23 Mart 1960'ta 82 yaşında Şanlıurfada vefat etti.
