Gaziantep

Gaziantep'e 50 bin konutluk proje (2)

15:12 21 Ekim 2015 1 Yorum Var
Gaziantep'e 50 bin konutluk proje (2)

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ülkelerin birbirleriyle olan rekabetinin küreselleşmeyle beraber bundan sonra metropoller arasına kayacağını belirterek, "Bu yüzden Gaziantep'i sadece Türkiye veya Ortadoğu ölçeğinde değil dünyada sanayi, ticaret, kültür ve turizm üssüne dönüştürmeliyiz" dedi. 

Şimşek, 50 bin konut yapımını öngören "Gaziantep Kuzey Şehir Projesi" tanıtım toplantısında, 1800'lü yılların başında dünya nüfusunun sadece yüzde 3'ünün şehirlerde yaşadığını, 1900'lü yıllarda ise bu rakamın yüzde 14'e, 1950'li yıllarda yüzde 30'a çıktığını söyledi.

2030 yılında nüfusun üçte ikisinin şehirlerde yaşamasının öngörüldüğünü dile getiren Şimşek, bunda ise teknoloji sayesinde dünyanın küçük bir köye dönüşmesinin etkili olduğunu vurguladı. 

Ülkelerin birbirleriyle olan rekabetinin küreselleşmeyle beraber bundan sonra metropoller arasına kayacağını anlatan Şimşek, "Bu yüzden Gaziantep'i sadece Türkiye veya Ortadoğu ölçeğinde değil dünyada sanayi, ticaret, kültür ve turizm üssüne dönüştürmeliyiz. Bu noktada öncelikle ortaya vizyon konulması lazım. Biz de bu noktada önemli bir adım atıyoruz" diye konuştu. 

Şimşek, Gaziantep'in, küreselleşme ve girişimcilik noktasında başarılı işler yaptığını dile getirdi. 

Gaziantep'in büyük bir cazibe merkezi olduğuna işaret eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Gaziantep'i Mersin yerine daha yakın olan iskenderun Limanı'na bağlamak için 19 kilometrelik tünelden bahsederken aslında buradaki vizyonun adımlarını atıyorduk. Gaziantep, aslında bazı yönleriyle küçük bir Amerika'yı andırıyor. Türkiye'nin dört bir köşesinden girişimci varsa gelip önce Gaziantep'te iş yapmayı planlamış. Gaziantep'te zaten muazzam bir girişimcilik ruhu ve başarı var. Buna ilaveten iş, aş umuduyla Gaziantep'e yüz binlerce insan göç ediyor. Dolayısıyla biz avantajlıyız. Yani Gaziantep'i küresel yarışta rekabetçi yapısıyla çok daha güçlü bir şekilde konumlandırabiliriz."

Gaziantep'in küresel merkezler arasında en rekabetçi 10 bölge arasına girebileceğini, Dünya Bankası'nın yaptığı araştırmalara göre de bunun doğrulandığını anlatan Şimşek, bu noktada şehrin elini güçlendirecek adımlar atmaya çalıştıklarını vurguladı.

Kentlerin gelişiminde konut ihtiyacının önemine değinen Şimşek, şöyle konuştu:

"Kısa sürede ihalesi yapılacak konut projemiz, kentin birçok sorununu gidermek konusunda da önemli olacak. Bu projeyi çok önemsiyorum çünkü kentin gücüne güç katacak. Kent sanayisini bile güçlendirecek bir çalışma olacak. Türkiye uçuşa geçecekse Gaziantep gibi lokomotif ve motorlar üzerinden olacak. Bu noktada kentin ihtiyacını çözmek için hızla ilerleme kaydeden TOKİ'ye teşekkür ediyoruz."

- TOKİ'nin başarısı

TOKİ'nin 1984-2003 yılları arasında sadece 50 bin konut projesini hayata geçirdiğini hatırlatan Şimşek, şimdilerde ise sadece Gaziantep'te tek seferde bu rakam kadar bina yapılması için harekete geçildiğini belirtti.

TOKİ'nin, Türkiye iyi yönetilirse nerede neyi başarabileceğini gösterdiğini anlatan Şimşek, "Dolayısıyla Gaziantepli sanayicimiz hiç kaygılanmasın, işçimiz endişe etmesin. Evet yanı başımızda kaos ve acı var. Ama Allah'ın izniyle Gaziantep tüm bunlara rağmen dünyada sadece sanayi üssü değil, kültür, turizm, tarih, sağlık merkezi olacak. TOKİ bu projeyle ve diğer projeleriyle 20 yıla varan vadeyle aylık 250 liradan başlayan taksitlerle kira öder gibi insanlarımızı konut sahibi yapıyor. Çok güçlü projelerle karşımızda ama bunun en büyüğü Gaziantep'te olacak" şeklinde konuştu.

- "İşçilerin en temel rüyası"

Projenin tamamlanmasıyla sanayicinin rahatlayacağını, işçilerin ise en temel rüyasının gerçekleşeceğini anlatan Şimşek, "Konutun ucuz olabilmesi için arsa temini çok önemli. O yüzden çok güzel bir takım çalışmasıyla arsa teminini gerçekleştirdik. Yerelde en güçlü belediye başkanımız ve ülkemizin en başarılı merkez ilçe belediye başkanlarımız da burada. Dolayısıyla başarılı bir TOKİ ve başarılı partnerleri olan belediyelerimiz var" diye konuştu.

- GAZİRAY ihalesi tamamlanıyor

Projeyle ilgili altyapı çalışmalarının devam ettiğini, en yakın zamanda da üstyapıya başlayacaklarını ifade eden Şimşek, kentin rekabetçi yapısı için bununla yetinmeyip, GAZİRAY gibi Türkiye'nin en önemli metro çalışmasını da Gaziantep'te hayata geçireceklerini vurguladı.

GAZİRAY ile ilgili ihale çalışmasının bir aksilik çıkmazsa yarın tamamlanacağını bildiren Şimşek, "Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız yapacak. Büyükşehir Belediyesi ise kilit rol üstlenecek. 25 kilometre yer üstünden hızlı metro ve 17 metro istasyonu inşa edilecek. Yani sadece kuzeyde bir şehir yapmıyoruz, bunu metroyla organize sanayi bölgesi ve şehre de bağlıyoruz. Böylece Londra ve New York'ta olduğu gibi işçi kardeşlerimiz işe giderken kitabını gazetesini okuyacak" ifadesini kulandı.

Vali Ali Yerlikaya ise Gaziantep'in dev bir konut projesine imza attığını dile getirdi. 

Çevreyle ilgili başta trafik olmak üzere bazı sorunların yaşandığını anlatan Yerlikaya, "Yeni yerleşimlerle ilgili sıkıntılarımız var. Bunun için hükümetimiz ve belediyemiz, ülkenin 6. büyük kentinde öyle bir tasarım planladı ki önümüzdeki 50-100 yıl düşünülmüş olunsun istedi. Bu çalışmalar sonucunda da bugün tanıttığımız ve tamamlandığında 300 bin nüfusu barındıracak yeni bir şehir tasarlandı. Türkiye'de değil dünyaca örnek gösterilecek örnek bir proje tanıtıyoruz. O yüzden çok mutlu ve gururluyuz" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise şehrin gelişimini, yerelden evrensele, gelenekselden geleceğe bakış açısıyla yürüttüklerini söyledi.

Dünya Bankası verilerine göre Gaziantep'in dünyanın en rekabetçi 7 şehrinden birisi olduğunu belirten Şahin, yerel kalkınmayı da kentin tüm yöneticileriyle el ele vererek gerçekleştireceklerini vurguladı.

Şehrin yoğun göç aldığını, bunu yük olarak değil rahmet ve bereket olarak gördüklerini ifade eden Şahin, oluşabilecek sorunları çözerek bunu fırsata çevireceklerini, bu noktada konut ihtiyacının da öncelik kazandığını kaydetti. 

Şahin, 50 bin konutluk projenin kentin geleceği açısından çok önemli olduğunu, projenin tamamlanmasıyla sanayici ve işçilerin refahının artırılacağını, kentteki trafik gibi bir çok sorunun da çözümleneceğini sözlerine ekledi. 

(Bitti)

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • Antep halkı 8 yıl önce Åžikayet Et
    Gaziray ihalesi bir türlü olmuyor sanırım Gaziantepe hızlı trende , metro da çok ileri ki vade de yapılacak projeler ise kent çok kalabalık ulaşım sıkıntı uçak ve otobüs firmaları çok pahalı bir an evvel ÅŸu projelerin hız kazandırılması lazım. Yani takip ediyoruz hep ihale erteleniyor ve artık seste çıkmıyor kökten askıya alındı herhal. Yetkililerin bu konuyu önemsemelerini istiyoruz.
    Cevapla Ä°lk beÄŸenen sen ol
ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.