Gaziantep

Güneydoğu'nun müze başkenti: Gaziantep

13:39 29 Ekim 2015
Güneydoğu'nun müze başkenti: Gaziantep

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan 25 müzenin 12'sine evsahipliği yapan Gaziantep, kültürel varlıklarının sergilenmesi konusunda bölgede ön plana çıkıyor.

 Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 25 müzenin 12'sine evsahipliği yapan Gaziantep, kültürel varlıklarının sergilenmesi konusunda bölgede ön plana çıkıyor.

Güneydoğu Bölgesi'nde bulunan müzelerin yarıya yakınını sınırlarında barındıran Gaziantep, sahip olduğu kültürel zenginlik ve bunların sergilendiği alanlara yaptığı yatırımlarla da dünya kültürü için oldukça önemli bir hizmeti yerine getiriyor.

Gaziantep'te 2014 yılında 210 bin 531 kişinin ziyaret ettiği müzeler arasında Zeugma Mozaik Müzesi, Oyuncak Müzesi ve Türkiye'de ilk kez kentte 2007 yılında açılan Cam Eserler Müzesi, hem üretim merkezi hem de müze olma özelliği ile ön plana çıkıyor. Zeugma Müzesi ise yapısal kompleksi ve içerisinde sergilenen eserlerin önemi açısından dünyanın önde gelen müzeleri arasında yer alıyor.

İl Kültür ve Turizm müdürlüklerinden elde edilen bilgilere göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki şehirlerde bulunan müzeler şunlar:

"Gaziantep: Zeugma Mozaik Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Yesemek Açık Hava Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Kültür ve Tarih Müzesi, Savaş Müzesi, Beyazhan Kent Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Oyuncak Müzesi, Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi, Mevlevi Kültürü ve Vakıf Eserleri Müzesi.

Diyarbakır: Kent Müzesi, Ziya Gökalp Müzeevi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzeevi.

Şanlıurfa: Arkeoloji Müzesi, Şanlıurfa Valiliği Şurkav Geleneksel El Sanatları Müzesi, İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi, Hacıbanlarevi Mutfak Müzesi, Mahut Nedim Konağı Özel Kurtuluş Savaşı Müzesi.

Batman: Batman Müzesi.

Adıyaman: Adıyaman Müzesi.

Mardin: Mardin Müzesi ve Sakıp Sabancı Kent Müzesi.

Kilis: Kilis Müzesi."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.