Gaziantep

EBRD heyeti GTO'yu ziyaret etti

11:53 12 Kasım 2015
EBRD heyeti GTO'yu ziyaret etti

Suriyeli sığınmacıların şehre etkisi konusunda tespitlerde bulunmak üzere Gaziantep'e gelen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) heyeti, Gaziantep Ticaret Odasını (GTO) ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu.

GTO'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, proje ve finans uzmanlarından oluşan heyete, kent ve Suriyeliler hakkında bilgiler verdi.

Bartık, ziyarette yaptığı konuşmada, Suriye'de baş gösteren iç savaş nedeniyle ülkelerini terk eden binlerce Suriyelinin, Gaziantep'i "güvenli liman" olarak gördüğünü belirtti.

Eyüp Bartık, Türkiye'nin Suriyeliler için milyarlarca lira harcadığını, hem devletin hem de milletin Suriyelilere destek verdiğini ifade etti.

Savaşın başladığı ilk günlerden itibaren Suriye'nin çeşitli şehirlerinden insanların Gaziantep'e gelmeye başladığını hatırlatan Bartık, bunların bazılarının çadır ve konteyner kentlere yerleştirildiğini, bazılarının da kendi imkanlarıyla yaşamaya çalıştığını vurguladı.

Eyüp Bartık, şehir merkezi ve ilçelerde yaşayan Suriyelilerin de devlet imkanlarından faydalandığını anımsatarak, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasının da bu insanlara destek verdiğini kaydetti.

Bartık, en son açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde Suriyeliler için 7,6 milyar dolar para harcandığına dikkati çekti.

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Bartık, "Türkiye ve Türk halkı savaş mağduru insanlara her türlü desteği veriyor. Ancak, bu desteği dünyanın diğer devletlerinin de vermesini bekliyoruz. EBRD'nin de sağlayacağı en az 1 milyar dolarlık finans desteğiyle, Suriyelilere daha fazla hizmet sağlanabilir" ifadelerini kullandı.  

EBRD heyetinde bulunan kıdemli bankacı Oksana Pak ise Gaziantep'te farklı kurum ve kuruluşları ziyaret ederek, Suriyeliler hakkında detaylı bilgi aldıklarını bildirdi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası olarak 2009 yılından beri Türkiye'de faaliyet sürdürdüklerini anlatan Pak, bu kapsamda yatırımlara destek verdiklerini ifade etti.

Bu yıl da yatırımlara 1,8 milyar avroluk kaynak sağlayacaklarını belirten Oksana Pak, Suriyelilere ve Türklere yardımcı olmak istediklerini aktardı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.