Gaziantep

"Türkiye'nin AB sürecini sonuna kadar destekliyoruz"

14:38 30 Kasım 2015
"Türkiye'nin AB sürecini sonuna kadar destekliyoruz"

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, Avrupa Birliği (AB) ile yeni dönemin "heyecan verici" olduğunu bildirdi.

Kadooğlu, AB-Türkiye Zirvesi'nin ardından açıklanan kararlarla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, sürecin destekçisi ve takipçisi olacaklarını belirtti.

Yayınlanan ortak bildiriyi Türkiye ve AB açısından olduğu kadar Avrupa'nın geleceği açısından da son derece olumlu bulduğunu kaydeden Kadooğlu, "Türkiye'nin Avrupa projesinin ve toplumunun bir parçası olduğunun bu zirve sonucunda tekrar teyit edilmesi gelinen aşamada değerlidir. Zira Türkiye ve AB'nin gelecekleri ortaktır. İş dünyası kuruluşları olarak Türkiye'nin AB sürecini sonuna kadar destekliyoruz ve önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ortak bildiride yer alan maddelere de değinen Kadooğlu, müzakereler kapsamında "Ekonomik ve Parasal Politika" başlıklı 17'nci faslın aralık ayında açılacak olmasının iş dünyasını ayrıca sevindirdiğini vurguladı.

Ekonomide yapısal reformların biran önce gerçekleşmesi için her fırsatta çağrıda bulunduklarını anımsatan Kadooğlu, şunları kaydetti:

"Müzakere zemininde gerçekleşecek olan reformlar ülkemiz için değerli bir katkı anlamına gelecektir. Özellikle iş dünyası için vizesiz Avrupa çok önemli bir gelişme olacaktır. İş insanlarımızın vizesiz seyahatiyle bu çerçevede ekonomik ilişkileri zedeleyen haksızlıklara son verilecek, Avrupa ile olan ekonomik ilişkilerimiz potansiyelimize uygun şekilde gelişecektir. Bu durum hem ekonomisi sıkışan Avrupa hem de yeni ticari ilişkiler arayan Türkiye için faydalı olacaktır."

Terörle mücadele ve mülteciler konusunda da Türkiye ile AB'nin ortak hareket etmesinin herkesin yararına olacağına değinen Kadooğlu, savaştan kaçan Suriyeli mülteciler için herkesin eşit şekilde sorumluluk duyması gerektiğinin altını çizdi.

AB ile yeni fasılların açılması ve sürecin tıkanmaması için Kıbrıs konusunun kilit bir öneme sahip olacağını vurgulayan Kadooğlu, "Kıbrıs'ta halihazırda yürüyen müzakere sürecinin başarıya ulaşması için hepimizin, tüm tarafların yapıcı destek sağlaması gerekiyor. AB'nin sürece teknik seviyede sağladığı destek de bu açıdan değerlidir. KKTC ve Güney Kıbrıslı liderlerin girişimleri bizleri çözüm adına umutlandırmaktadır. Türkiye ile Yunanistan arasında gelişen olumlu ilişkinin de bu sürece ivme katacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kadooğlu, Türkiye-AB sürecine paralel olarak, yeni bir anayasanın yapılması, çözüm sürecinin kaldığı yerden devam etmesi ve iç barışın sağlanması, demokratikleşme reformlarına hız verilmesi, ekonomik ve sosyal sorunların çözümüne yönelik adımların vakit kaybetmeden atılmasının da önemine dikkati çekti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.