Gaziantep

"Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması"

14:07 11 Aralık 2015
"Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması"

 Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu belirterek, "Bir dönem yıllık faturamız 60 milyar dolarlara kadar yükselmişti. Son yıllarda fiyatlardaki gerilemeyle biraz düştü ancak daha uzun vadeli bir perspektif içinde enerjiyle ilgili bağımlılığımızı azaltmamız gerekiyor" dedi.

Yılmaz, iki gün sürecek "Sanayide Enerji Verimliliğinin Artırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı Çağrısı ve Eğitimi"nin açılışında, GAP'ın, dünyanın en büyük bölgesel kalkınma projelerinden biri olduğunu belirtti.

Sulama ve enerji projesi olarak başlayan GAP'ın bugün çok daha entegre ve derinlikli bir çalışma haline geldiğini kaydeden Yılmaz, "GAP, 'sürdürülebilir kalkınma' dediğimiz kavramı tam olarak karşılayan çok boyutlu, çok sektörlü bir bölgesel programa dönüştü" diye konuştu. 

 GAP bölgesinin bugün gelinen noktada farklı bir çerçevede dünyaya sunulmasına değinen Bakan Yılmaz, GAP'ın sadece geleneksel enerji kaynaklarıyla değil, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla da dünyaya tanıtılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Aslında bu unsurları topladığınız zaman, yeşil büyüme ve yeşil kalkınma dediğimiz kavrama denk gelen bir program uyguladığımızı ifade edebilirim. Dünyanın da tam buna ihtiyacı var. Dolayısıyla, GAP'ı dünyaya bütün bu unsurları bir araya getirerek ve çok iyi paketleyerek tanıtmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaşanabilir şehirleriyle, sanayisiyle, tarımıyla, turizmiyle, insan odaklı ve sürdürülebilir bir kalkınma modeli olarak GAP'ı uygulamamız ve tanıtmamız son derece önemli."

- "Enerjiyi verimli kullanmalıyız"

Kalkınan ülkelerde büyüme hızından daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulduğunu, enerji ihtiyacını karşılayamayan ülkelerin büyüme modellerinin devam etmesinin mümkün olmadığını anlatan Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla enerji en kritik alanlardan bir tanesi. Biz de ülke olarak enerjiye bağımlı bir ülkeyiz. Dışarıdan ithal ediyoruz. Bir dönem yıllık faturamız 60 milyar dolarlara kadar yükselmişti. Son yıllarda fiyatlardaki gerilemeyle biraz düştü ancak uzun vadeli bir perspektif içinde enerjiyle ilgili bağımlılığımızı azaltmamız gerekiyor. Peki nasıl azaltacağız. Birincisi yerli kaynakları daha çok kullanacağız. İkincisi yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştireceğiz. Üçüncüsü de enerjimizi daha verimli kullanacağız."

En ucuz enerjinin ise verimli kullanılan enerji olduğunu, temel düsturun da israftan kaçınmak olması gerektiğine değinen  Yılmaz, enerjinin verimli kullanılmasıyla bir taşla birkaç kuşun vurulabileceğini anlattı.

Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Birincisi daha az enerjiye ihtiyaç duyuyoruz ve ülkemizin bu sektördeki bağımlılığını azaltmış oluyoruz. İkincisi şehirlerimiz başta olmak üzere hava kirliliğini önlüyoruz. Emisyonları düşürmüş oluyoruz. Karbon salınımını azaltıyoruz. Bugün Paris'te dünyadaki iklim değişikliği, sera gazı emisyonları tartışılıyor. Dünyanın daha fazla ısınmaması için ülkeler politikalar geliştirmeye çalışıyorlar. İşte enerji verimliliği bu açıdan önemli. Daha temiz bir dünya için, daha temiz şehirler için enerji verimliliği son derece önemli. Üçüncü boyut, ekonomiyle ilgili. Verimlilik, rekabet gücü. Sanayide ne kadar az enerji kullanarak üretim yaparsanız, ne kadar az girdi kullanarak üretim yaparsanız, rekabet gücünüzü de o derece artırmış olursunuz. Dolayısıyla bir taşla gerçekten birkaç kuş vurduğumuz alandan bahsediyoruz."

Enerji verimliliğini 10. Kalkınma Planı'ndaki 25 kritik dönüşüm programından biri olarak değerlendiren Yılmaz, bu konuda GAP Bölgesi'nin öncü rol oynamasının önemli olduğunu bildirdi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, "Enerjiyi daha verimli kullandığımızda Türkiye, geleceğe çok daha emin adımlarla yürümüş olacak. İşte bu projemiz bu anlamda son derece önemli" diye konuştu.

- "Yeni bir sanayi hamlesine ihtiyacımız var"

Sanayisi güçlü olan ülkelerin krizlere çok daha dayanıklılık göstereceğini aktaran Yılmaz, Türkiye'nin de sanayi konusuna önem vermesi ve önceliklendirmesi gerektiğini kaydetti.

10. Kalkınma Planı'da sanayi konusunda güçlü bir şekilde vurgu yaptıklarını anımsatan Yılmaz, "Yeni bir sanayi hamlesine ihtiyacımız var. Katma değeri daha yüksek, bilgi tabanı daha güçlü, teknolojiyi ticarileştiren, çeşitli ağlar kurarak çok daha katma değerli, yüksek nitelikli üretim yapan bir sanayiyi oluşturmak durumundayız. Başka türlü  2023 ve ötesine yürüyemeyiz. Dolayısıyla sanayimizin milli gelir içindeki payını artırmak için el birliğiyle gayret etmeliyiz"  ifadesini kullandı.

Yılmaz, bir sanayi ve girişimcilik odağı olan Gaziantep'in sadece GAP için değil, tüm Türkiye için önemli bir kent olduğunu  kaydetti.

Projenin Gaziantep'ten başlatılmasının çok anlamlı olduğunu anımsatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gaziantep'teki organize sanayi bölgesinin kullandığı enerji, birçok ilimizin toplam enerji sarfiyatından daha fazla. Çok önemli bir üretim merkezinden bahsediyoruz Gaziantep olarak. Dolayısıyla Gaziantep'in rekabet gücünü artırdığımız zaman, sanayisini geliştirdiğimiz zaman sadece Gaziantep'e bir fayda üretmiş olmuyoruz tüm bölgeye fayda üretiyoruz ve Türkiye için Türkiye'nin üretim sanayi odaklarından birini desteklemiş oluyoruz. Ülke açısından da ülke sanayisi açısından da önemli bir çabayı ortaya koymuş oluyoruz. Gaziantep bu anlamda hepimizin çok önemli, değerli gördüğü ilimiz. Özellikle Kalkınma Bakanlığı olarak Gaziantep ile özel olarak ilgilendiğimizi ifade etmek isterim. Gaziantep bizim için örnek bir şehirdir, örnek bir tecrübedir. Türkiye'nin çok olumlu tecrübesidir, bizim bu tecrübeyi çok iyi anlamamız, desteklememiz ve yaymamız lazım."

Konuşmasının sonunda katkısı olan herkese teşekkür eden Bakan Yılmaz, programın GAP Bölgesi'ne ve Türkiye'ye faydalı olması temennisinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.