Gaziantep

Gaziantep Cazibe Merkezleri Destekleme Programları

17:50 11 Aralık 2015
Gaziantep Cazibe Merkezleri Destekleme Programları

 Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Büyükbaş ve küçükbaşın atıklarından kalan gübreleri biyogaza çevirmek ile ilgili Kalkınma Bakanlığı’ndan aldığımız kuvvetli bir destekle fizibilitesini yaptık" dedi. 

Şahin, bir otelde düzenlenen "Gaziantep Cazibe Merkezleri Destekleme Programları" imza töreninde yaptığı konuşmada, 2013 yılında Bakan Yılmaz’ın katkılarıyla destekleme programına girdiklerini anımsattı.

Kalkınma hamlesindeki iddialara ve hedeflere çok hızlı bir şekilde ulaşılması gerektiğinin altını çizen Şahin, "30 Mart'ta görevime başlayalı iki yıl olacak. Gelir gelmez imar mastır planı, ulaştırma planı, ve enerji mastır planımızla iddiamızı ortaya koyduk. Çünkü en büyük tüketici şehirler enerji verimliliğinde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak zorunda.  Vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlendirmemiz gerekir" dedi.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Şahin, güneş enerjisiyle ilgili fizibilite çalışmalarını başlattıklarını, enerjiyi daha verimli kullanmak için belediye binasında güneş enerjisi sistemini kurduklarını söyledi.

İslahiye, Nurdağı ve Oğuzeli ilçelerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın ciddi şekilde gelişmeye başladığını kaydeden Şahin, "Bunun doğal sonucu olarak da biyogaz büyükbaş ve küçükbaşın atıklarından kalan gübreleri biyogaza çevirmek ile ilgili Kalkınma Bakanlığı’ndan aldığımız kuvvetli bir destekle bütün bunun fizibilitesini yaptık. Bunun sonunda şu anda Oğuzeli’nde 70 ton büyükbaş süt hayvanı kaynaklı sıvı gübre, 35 ton besi hayvanı kaynaklı katı gübre, 40 ton yumurta tavukçuluğu kaynaklı katı gübre ve 5 ton çim biçme atığı kullanılması planlanıyor ve bunun sonunda 9 milyon 930 metreküp biyogaz üretmeyi başarmış olacağız" diye konuştu.

Türkiye’de ilk kez Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin biyogaz üretimine başlayacağını vurgulayan Şahin, "Özel sektörden çok fazla biyogaz alanında 'bize yardımcı olun' diye geldiler. Ama biz örnek olalım dedik. Elimizde bu kadar büyük potansiyel var. Bunu yapabilecek gücümüz var. Kalkınma Bakanlığı da arkamızda. Diğer belediyelere örnek olup bu konuda lider olmak istiyoruz. Bize destek veren Kalkınma Bakanlığı'na, İpekyolu Kalkınma Ajansına (İKA) ve GAP İdaresi'ne teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

- Tiryakioğlu: "Antep fıstığını daha üst noktalara taşımak istiyoruz"

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da imza töreninde Antep fıstığının geliştirilmesini amaçlayan "Antep Fıstığı Mükemmeliyet Merkezi" ve "Antep Fıstığı Lisanslı Depoculuk" projeleri hakkında bilgiler verdi.

Antep fıstığının yetiştirildiği şehrin ismini taşıyan dünyadaki nadir ürünlerden biri olduğuna dikkat çeken Tiryakioğlu, "Yeşil altın diye tabir ettiğimiz Antep fıstığı bölgemizde üretimi en fazla yapılan ürünlerin başında gelmekte. On binlerce çiftçimizin en önemli geçim kaynağı olan Antep fıstığında üretimi artırarak dünya piyasalarında hak ettiğimiz noktaya gelmek için borsa olarak özellikle son iki yıldır bu konuda büyük çabalar sarf ediyoruz. Deyim yerindeyse bu ürünümüzle yatıp bu ürünümüzle kalkıyoruz. Asırlardır bu topraklarda kök salmış, ata yadigarı Antep fıstığımızı geliştirdiğimiz bu iki projeyle daha üst noktalara taşımak istiyoruz" diye konuştu.

Kalitesi, tadı ve aromasıyla İran ve Amerikan fıstıklarının çok üzerinde bir değere sahip olan Antep fıstığını, işleme teknolojileri bakımından da dünya pazarlarında daha rekabetçi hale getirmek istediklerini kaydeden Tiryakioğlu, "Borsamız tarafından yürütülen Antep fıstığı Lisanslı Depoculuk Projesi bu sektörde bir ilk olacak. Dünya tarım ülkelerinde lisanslı depoların tarım sektörüne sağladığı katkılar ve avantajlarını hep birlikte görmekteyiz. Lisanslı depolar ürünü kayıt altına alarak, doğru şekilde korunmasını ve muhafaza edilmesini sağlamakta. Ürünün, ürün senetleri yöntemiyle Türkiye’nin her yerinden kolaylıkla alınıp satılmasına olanak sağlayacaktır" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.