Gaziantep

GTO Başkanı Bartık:

13:05 19 Aralık 2015
GTO Başkanı Bartık:

 Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, çekin tüccarın itibarı olduğunu belirterek, "Karşılıksız çek tüccarın itibarını azaltır" dedi.

Bartık, yazılı açıklamasında, 5941 Sayılı Çek Kanunu'ndaki cezai yaptırımların kaldırılmasından sonra karşılıksız çek sayısının arttığını ifade etti.

Daha önce yürürlükte olan yasada bazı yaptırımların caydırıcı olduğunu ancak düzenlemeyle bu caydırıcılığın ortadan kalktığını ileri süren Bartık, şunları kaydetti:

"Karşılıksız çek artışı nedeniyle tahsilat oranı da düşüyor. Artan vadeler işletme sermayesi ihtiyacını doğuruyor. Uzayan vadeler ise Türkiye'de şirket sermayelerinin yetersizliğini gösteriyor. Burada da çözüm, ticari alacak sigortasıyla entegre çalışacak finansman seçeneklerinde yatıyor. Alacakları sigortalanmış firmaların ilgili alacaklarını ihtiyaçları çerçevesinde banka ve faktoring şirketleri nezdinde iskonto etmeleri hem sektörün sağlıklı büyümesine hem de ihtiyaçların en doğru yöntemle karşılanmasına olanak sağlar."

İş hayatının düzeni ve ticaretin devamı için çek kullananların bazı tedbirlere başvurması gerektiğine dikkati çeken Bartık, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre son 11 ayda 24,7 milyar lira değerindeki 701 bin çek için karşılıksız işlem yapıldığını aktardı.

Karşılıksız çek adedinin geçen yıla göre yüzde 19, tutarının da yüzde 42 arttığını kaydeden Bartık, karşılıksız çekin dürüst işadamını mağdur ettiğini belirtti.

Çekin iş hayatının vazgeçilmez bir unsuru olduğuna dikkati çeken Bartık, "Çeklerin karşılıksız çıkması durumunda sıkıntı yaşanıyor. Kısaca olan dürüst işadamına oluyor. Çek tüccarın itibarıdır, karşılıksız çek itibarını azaltır. İtibarın devamı için işadamının altına imza attığı çekin ödemesine dikkat etmesi gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Şirketlerin çek kullanım mantığını değiştirmesi gerektiğini ifade eden Bartık, Türkiye'de işletmelerin vadeleri uzatarak çek kullandığını kaydetti.

Karşılıksız çek kullanımın önüne geçmek için bir takım önlemler alınabileceğini, kendilerinin de bu konu üzerinde çalışma başlattığını aktaran Bartık, şu önerilerde bulundu:

"Çeklerin sigortalanması ya da kısa vadeli çek kullanımına özen gösterilmeli. Çekini ödemeyenlere işyeri açma ruhsatı verilmemesi ve ticari faaliyetlerini kısıtlayıcı önlemler de alınabilir. Çeklere vade kısıtlaması getirilebilir. Vade en fazla 6 ay olmalıdır. Alacaklar sigorta ettirilebilir. Türkiye'de bunu uygulayan Hermes, Coface gibi sigorta şirketleri mevcut."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.