Gaziantep

"Rusya Suriye'de ciddi bir askeri güç haline geldi"

11:17 22 Aralık 2015
"Rusya Suriye'de ciddi bir askeri güç haline geldi"

HASAN ÖZKAL - Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Siyasi Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Serdar Erdurmaz, "Rusya, Suriye'de ki varlığını oldukça güçlendirdi ve bölgede ABD'nin sahip olmadığı ciddi bir askeri güç haline geldi" dedi.

Erdurmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesinin ardından bu krizi fırsata dönüştürmeye çalıştığını söyledi. 

Bu olayın hemen ardından Moskova'nın kendisini mağdur konuma soktuğunu anlatan Erdurmaz, şunları belirtti:

"Fırsattan süratle istifade ederek, Lazkiye yakınındaki havalimanına S-300, S-400 karadan havaya savunma sistemlerini ve Tartus Limanına yine bu füzelerin yüklü olduğu gemileri konuşlandırdı. Ayrıca havalimanına ilave bombardıman ve savaş uçakları getirmek suretiyle bölgedeki varlığını güçlendirdi. Rusya, Suriye'de ki varlığını oldukça güçlendirdi ve bölgede ABD'nin sahip olmadığı ciddi bir askeri güç haline geldi."

Erdurmaz, bunlara seyirci kalan ABD'nin ise oyunda gittikçe devre dışı kalan bir konuma düştüğünü savundu. 

Rusya'nın, Suriye'ye yaptığı fiili müdahaleyle dikkatleri Ukrayna krizinden çektiğini ve Kırım işgalini de meşru bir konuma soktuğunu aktaran Erdurmaz, şöyle dedi:

"Bütün bunların yanında Rusya, ABD'ye ve dünyaya büyük devlet olduklarını, ambargolardan etkilenmeyecekleri imajını vermeye çalıştı. Gelinen aşamada Rusya'nın Suriye’de yeni silah sistem, uçak ve gemileri konuşlandırmasıyla Ortadoğu'da geri dönüşü olmayan bir toprak işgaline niyetli olduğunu belirtmek tarihi gerçekler değerlendirildiğinde yanlış bir yaklaşım olmayacaktır."

- "Rusya savaş suçu işliyor"

Suriye Geçici Hükümeti Sağlık Bakanı ve Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkanı Muhammed Vecih Cuma, Rusya'nın Suriye'yi resmen işgal ettiğini ve Suriye'deki meşruiyetini de Esed'den almak istediğini dile getirdi. Cuma, bu durumun ise kabul edilemeyeceğini ifade etti. 

Rusya'nın muhaliflerin bulunduğu bölgeleri bombaladığına dikkati çeken Cuma, "Hava saldırılarında çocuklar, kadınlar ölüyor. Bu savaş suçudur. Son dönemde Rusya Suriye'ye adeta askeri yığınak yaptı. Önümüzdeki dönemde Rusya'nın Ortadoğu'da daha agresif olacağını değerlendiriyoruz. Dünya bunu görüyor ama hiç kimse bir şey yapmıyor" sözlerine yer verdi.  

- "Bize yönelik hava saldırılarının neredeyse tamamını Ruslar gerçekleştiriyor"

Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı Cephetül Şam'ın Türkmen komutanlarından Zekeriya Karslı da muhaliflerin bugün sadece Esed ile değil Rusya ve İran'la da mücadele ettiğini söyledi.

Rusya'nın 30 Eylül'den bu yana Suriye'de hava saldırılarını sürdürdüğünü hatırlatan Karslı, şu değerlendirmede bulundu:

 "Rusya, Türk hava sahasını ihlal eden uçaklarının düşürülmesinin ardından hemen harekete geçti. Sanki bu duruma hazırlıklı izlemini verdiler. Çok zor durumda olan Esed'in imdadına yetiştiler ve gerek Akdeniz'de gerekse Suriye'ye çıkarma yaptılar. Bugün bize yönelik hava saldırılarının neredeyse tamamını Ruslar gerçekleştiriyor. Rusların bu askeri yığınağı da uzun yıllar Suriye'den çıkmayacağına işaret. Bunu bütün dünyanın görmesi lazım."

Karslı, Afganistan ve Çeçenistan'da ağır yenilgi alan Rusya'nın benzer durumu Suriye'de yaşayacağını dile getirdi. 

Esed'e ve Rusya'ya karşı sonuna kadar mücadele edeceklerinin altını çizen Karslı, "Zor şartlarda ölüm kalım mücadelesi veriyoruz. Yeterince silahımız yok ama ülkesi için hayatını koyan insanlar var. Eninde sonunda da bu insanlar zalime karşı galip gelecektir" dedi. 

 

 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.