Gaziantep

Gaziantep'te "Endüstriyel simbiyoz projesi" başlatıldı

14:15 22 Aralık 2015
Gaziantep'te "Endüstriyel simbiyoz projesi" başlatıldı

Gaziantep Sanayi Odası, endüstride atıkların değerlendirilerek kaynakların etkin kullanımı ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla "Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi"ni hayata geçirdi

 Gaziantep Sanayi Odası (GSO), endüstride atıkların değerlendirilerek kaynakların etkin kullanımı ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla "Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi"ni hayata geçirdi.

Kalkınma Bakanlığı Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve GSO liderliğinde yürütülen, "Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projesi" bilgilendirme toplantısı, Sanayi Odası Meclis Salonu’nda yapıldı.

GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, açılışta yaptığı konuşmada, küresel rekabet ortamında müşterilerin beklentilerinin sürekli değiştiğine işaret ederek, çevreye duyarlı üretim yapan, atıklarını minimize eden ve hatta atıklarını değerlendirerek ekonomiye kazandıran firmaların rakiplerinden bir adım daha öne çıktığını söyledi. 

Ünverdi, şöyle konuştu:

"Sanayi kuruluşlarının karşılıklı fayda sağlayacak ortaklıklar kurması olarak tanımlayabileceğimiz endüstriyel simbiyozü, atıkların değişimi, ortak enerji kullanımı ve ortak kaynak kullanımı olarak tanımlayabiliriz. Artık, ülkemizin kalkınma ve bölgesel planlarında da yer alan endüstriyel simbiyoz, hem sürdürülebilir çevre için hem de işletmelerimizin verimliliklerinin artması noktasında önem arz etmektedir. Ortak kaynak kullanımı, üretim maliyetlerinin azaltılması, çevreye duyarlı üretim gerçekleştirilmesi ve müşterilerinin beklentilerini karşılamaları noktasında simbiyoz önemli bir çalışma olarak karşımıza çıkmaktadır."

Toplumda çevre bilincinin geliştirilmesi, sanayinin çevreyle uyumlu üretim yapması için çalışmalar yapmayı hedefleyen GSO’nun 1998 yılında Atık Geri Dönüşüm Borsası’nı kurduğunu anımsatan Ünverdi, "Kalkınma Bakanlığı’nın Cazibe Merkezleri Destek Programı kapsamında finanse edilen projemile ilimiz organize sanayi bölgesini içine alan bir fizibilite çalışması gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmayla ilimizdeki simbiyoz olanakları belirlenecek ve bu olanakların ön fizibiliteleri hazırlanacaktır" dedi.

Süreç sonunda ön fizibilite raporları ve uygulama sürecinin planlarını içeren detaylı fizibilite raporunun Kalkınma Bakanlığına sunulacağını aktaran Ünverdi, Kalkınma Bakanlığı tarafından raporların değerlendirilmesi sonrasında projenin 2. fazına geçileceğini ve uygulama sürecinin başlatılacağını kaydetti. 

Polateli-Şahinbey OSB ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirten Ünverdi, "Gaziantep Endüstriyel Simbiyoz Projemiz içerisinde, yeni kurulacak bu sanayi bölgemizin Eko Endüstriyel Park olarak tasarlanması için yol haritası çıkartılacaktır. Sanayi bölgesinin bir bölümü endüstriyel simbiyoz mantığıyla dizayn edilerek, ülkemizdeki ilk eko endüstriyel parkın da Gaziantep’te kurulmasını hedefliyoruz" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.