Gaziantep

Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü

10:41 24 Aralık 2015
Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü

AK Parti Gaziantep Milletvekili Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin ve iş adamları, mesaj yayımladı

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve iş adamları, Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Milletvekili Erdoğan, mesajında, tarihin altın sayfalarında gururla yad edilen Gaziantep savunmasının bayrak, vatan ve şeref için her türlü zorlukta neler yapılabileceğinin en güzel destanı olduğunu belirtti.

Bu mücadelenin kara günlerde Kuvayi Milliye harekatına kıvılcım olduğunu kaydeden Erdoğan, aynı zamanda tüm Anadolu'nun düşmandan temizlenmesine bir başlangıç teşkil ettiğini belirterek, "Gaziantepliler, emsalsiz direniş örneği ve kararlılıkla, irade ve dayanma gücü göstererek düşmana kendisini siper etmiş, Şahinbeylerin, Karayılanların ve daha nice adsız kahramanların öncülüğünde 6 bin 317 şehit verme pahasına kahramanlık, yiğitlik ve cesaret anıtı olmuşlardır. Bu nedenle Mustafa Kemal Atatürk 'Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki, onlar Antep'i kurtardıkları gibi Türkiye'yi de kurtardılar' sözüyle ne büyük bir kurtuluş mücadelesinin yapıldığını ve bu hareketin yalnız Gaziantep'in değil, tüm yurdumuzun düşman işgalinden kurtarılmasının bir başlangıcı olduğunu vurgulamıştır" ifadelerini kullandı.

- Belediye Başkanı Şahin

Başkan Şahin de tam bağımsızlığın temellerinin, her türlü yokluk ve en büyük düşman açlık karşısında yılmayan Anteplilerin destansı direnişleriyle atıldığını belirtti.

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu topraklarının İtilaf Devletleri tarafından işgali üzerine halkın topyekun bir mücadeleye girdiğine dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti:

"İhtilaf Devletlerinin Antep'i işgaliyle başlayan süreç, Antepliler için olduğu kadar işgal devletleri için de hiç kolay olmamıştı. Çünkü karşılarında, ellerinde top tüfek olmayan ancak daha kuvvetli bir silaha, inanca sahip bir kalabalık vardı. Karşılarında direnen insanların gönlündeki Allah inancı, hak inancı, vatan ve bayrak sevgisi onların en büyük silahıydı. Aslında Fransızlar da biliyorlardı ki bu millet yeri geldiğinde topunu, tüfeğini, silahını, canını yitirmiş ama istiklal ve istikbale olan inancını asla kaybetmemişti. 'Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum' inancı, azim ve kararlılığıyla bundan 94 yıl önce, açlık ve yokluk içindeki bu şehir, 11 ay boyunca, 70 bin mermi, 6 binden fazla şehit ve sayısız kahramanla istiklal ve istikbal için mücadele etti."

Antep direnişinin bugün de örnek olması gerektiğini vurgulayan Şahin, birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulan şu günlerde ülkenin huzurunu bozmaya çalışanlara fırsat verilmemesi gerektiğini belirtti.

- İş dünyası

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu da Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümünü kutlayarak, bu günün tüm Gaziantepliler için gurur demek olduğunu belirtti.

Gaziantep'in kahramanlığının TBMM'nin 8 Şubat 1921'de verdiği "Gazi" unvanı ve 2008 yılında verilen istiklal madalyasıyla taçlandığını vurgulayan Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Tam 11 ay şehrin her sokağında, işgalci güçlere karşı direnen Gaziantep, milletimizin kahramanlığını, yiğitliğini ve cesaretini bütün dünyaya göstermiş bir şehirdir. Vatan toprakları uğruna canları pahasına savaşan 6 bin 317 şehidimiz, Anadolu'da milli mücadele ateşini yakmıştır. Gaziantep halkı, kadın, erkek, genç, yaşlı topyekün bir mücadele vererek tarihte eşine az rastlanır bir destana imza atmıştır. 25 Aralık 1921 Gaziantep'in düşman işgalinden kurtuluş günü, bizim için gurur günüdür. Bu vesileyle, vatanımızın bölünmez bütünlüğü için seve seve canlarını veren aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, dualarla yad ediyoruz. Tüm hemşehrilerimin kurtuluş bayramını en içten duygularımla kutlarım."

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da Antep savunmasının kurtuluş mücadelesine katılan binlerce isimsiz kahraman tarafından azim ve inançla yazılan bir destan olduğunu belirterek, "Esaret altında yaşamaktansa ölmeyi yeğleyen bir şehir halkının, vatanını, bayrağını, dinini ve namusunu korumak için işgal güçlerine karşı verdiği topyekun direnişin en büyük örneklerinden biri Gaziantep'te gözler önüne serilmiştir. Savunmasız ve yokluk içerisindeki sivil halkın, kendisinden silah ve asker bakımından kat be kat daha güçlü olan bir orduya karşı verdiği destansı mücadele, Anadolu insanına milli mücadele yolunda umut ve inanç kaynağı olmuştur" ifadelerini kullandı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da 94 yıl önce verilen mücadelenin ve dik duruşun milli mücadelenin en önemli safhalarından biri olduğunu vurgulayarak, bu duruşun güçlü ve büyük Türkiye'nin temeli olduğunu belirtti.

Vatansız ve bağımsızlıktan yoksun kalmanın getireceği zorluklara işaret eden Çıkmaz, şunları kaydetti:

"25 Aralık 1921 tarihi Gaziantep'in küllerinden doğduğu bir tarih olarak yad edilmeli ve bunun kıymeti bilinmelidir. 94 yıl önce amansız bir savunmadan çıkan kentimizde sökük dikmek için bir terzi bulunamazken bugün dünya tekstil merkezi konumuna gelen marka bir kentte yaşıyoruz. Dün acı zerdali ekmeğine muhtaç olan insanlarımız varken bugün dünyanın en önemli gıda üreticisi ve tedarikçisi tesislerine sahibiz. Tarihimizden derslerimizi iyi almalı, sahip olduğumuz değerleri korumalı ve el ele, omuz omuza ilimizi, ülkemizi daha üst noktalara taşımaya devam etmeliyiz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.