Gaziantep

Gaziantep'in bakırcılarında "Yaratıcı Şehirler Ağı" heyecanı

11:15 30 Aralık 2015
Gaziantep'in bakırcılarında "Yaratıcı Şehirler Ağı" heyecanı

ADSIZ GÜNEBAKAN - Gaziantep mutfağının, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na girmesi Bakırcılar Çarşısı'nda da heyecan yarattı. Bakırcılar, kentin yemeklerinin yurt dışında tanınmaya başlamasıyla ürünlerine talebin de artacağını düşünüyor. 

Bakırcılar ve Sedefciler Odası Başkanı Celal Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep mutfağının uluslararası başarı yakalamasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi.

İlin yemeklerinin olduğunu dile getiren Açık, bunun Birleşmiş Milletler nezdinde tescillenmesinin önemine işaret ederek, "İyi olduğumuzu biliyorduk ancak önemli olan uluslararası camiada bunu tüm dünyaya duyurmaktı. Büyükşehir Belediyesini bu çalışmalarından dolayı kutluyorum" dedi.

Kentte yemek pişiriminde bakırın ayrı bir yeri olduğunu anımsatan Açık, "Biz atadan beri mutfağımızda bakırı kullanırız. Yeni yeni diğer dünya mutfakları kullanmaya başladı. Artık dünyanın önde gelen lokantalarında bile kullanılıyor. Öte yandan, bakırın sağlık açısından da iyi bir maden olduğunu uzmanlarımız anlatıyor" diye konuştu.

Bu gelişmenin ardından Gaziantep mutfağının daha çok yabancıya ulaşabileceğini kaydeden Açık, şunları ifade etti:

"Bakırcılar Çarşısı'nda güzel bir duygu var, esnafımız heyecanlı. Belli bir ihracat potansiyelimiz vardı ancak bu gelişmenin ardından batı ülkelerinden daha çok sipariş alacağımızı ve daha çok turistin kentimizi ziyaret edeceğini düşünüyoruz. Terör olaylarının olumsuz etkisini bu güzel haberle aşacağımıza inanıyorum. Doğu ve Güneydoğu'da hoş olmayan haberler izliyoruz. Bugünlerde böyle güzel bir haber almamız bizleri çok mutlu etti."

- "Bakır yemeklere lezzet katıyor"

Bakırcılar Çarşısı esnafı Ahmet Semerci de kararı duyduklarında çok mutlu olduklarını, Gaziantep mutfağının eşi benzeri olmadığını vurgulayarak, şöyle dedi:

"Antep mutfağının lezzetinde bakırın yeri çok ayrıdır. Gaziantep mutfağının birçok yerinde bakır kullanılır. Mesela Gaziantep Emine Göğüş Mutfak Müzesi'ne gidin, hep bakır eser görürsünüz. Bu kararın ardından yabancıların Gaziantep mutfağını tanımaya başlamasıyla bakır eserlere talep artacaktır. Bu ilk önce bizim için, sonra kent, daha sonra ülkemiz için çok önemli. Emeği geçenleri kutluyorum."

Kebap ustası Ahmet Çadır da Gaziantep'te bakır mutfak eşyası kullanımının eski bir gelenek olduğunu hatırlatarak, "Kalaylanmış bakırın en büyük özelliği insan sağlığını korumasıdır. Yemeklerimiz bol baharatlı olduğundan kullandığımız malzemeler bakırda pişerken daha güzel kaynaşır. Bakırı bilinçli kullanırsak yemeklerimize şahane bir lezzet katar" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.