Gaziantep

TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu:

15:57 31 Aralık 2015
TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu:

"Reformlarda atılım, yurt içi siyasi gündemin hafiflemesi, kurumsal kalite endişelerinin azalması ve AB ile müzakere sürecinde ilerlemeye girilmesi, Türkiye’nin makroekonomik göstergelerinin 2016 yılında ciddi bir şekilde iyileşmesini sağlayacaktır"

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, reformlarda atılım, yurt içi siyasi gündemin hafiflemesi, kurumsal kalite endişelerinin azalması ve AB ile müzakere sürecinde ilerlemeye girilmesi, Türkiye’nin makroekonomik göstergelerinin 2016 yılında ciddi bir şekilde iyileşmesini sağlayacağını belirtti.

Kadooğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisinin 2015 yılında seçimlerin gölgesinde kaldığını ifade etti.

2015 yılını "iki seçimin yapıldığı" ve "2014 yılında başlayan enerji fiyatlarındaki gerilemenin devam ettiği" bir yıl olarak nitelendiren Kadooğlu, ayrıca 2015 yılının gelişmekte olan ülkelerde sert dalgalanmaların yaşandığı bir yıl olarak hafızalarda yer ettiğini kaydetti.

Yıl sonu büyüme oranının yüzde 3,5-4 aralığında gerçekleşmesinin beklendiğine işaret eden Kadooğlu, "Yaşanan iki seçim dönemi ve TL'deki değer kaybı, yurt içi tüketimde bir durgunluk olmadığına işaret ediyor. Güven kaybı ise yatırım tarafında daha belirgin. Özel yatırımlar bir süredir artmıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik ve demokratik reformların yeni dönemde hayata geçirilmesi gerekliliğine dikkati çeken Kadooğlu, şöyle devam etti:

"2016 yılı itibarıyla, dört yıl boyunca seçim yaşanmayacağı bir döneme giriyoruz. Dolayısıyla bu dönemde ekonomik ve demokratik reformların hayata geçirilmesi için bir engel bulunmamaktadır. Türkiye böyle bir dönemin yaratacağı fırsatları iyi değerlendirmelidir. 2016 yılına ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz artırım kararıyla da girmiş bulunmaktayız. Bu sürecin başlamış olması, bir belirsizliğin ortadan kalkması demek olduğu için aslında olumsuz bir durum değil. Fakat gelişmekte olan ülkeler arasında, performansa göre bir ayrışma yaşanacak. Bu ayrışma, ülkelerin sadece mevcut büyüme potansiyeline bakarak değil, ancak reform yapma kapasiteleri incelenerek olacak. Bu durumda, Türkiye’nin performansının değerlendirilmesinde reformların uygulanmasının ana unsur olacağı göz önüne alınmalı. Bu nedenle hükümetin 2015 sonunda açıkladığı programın uygulanmasının, yatırım ortamı üzerinde olumlu etkisi olacaktır."

AB ile müzakere sürecinde ekonomiyi doğrudan ilgilendiren ve 2015 yılının son aylarında açılan 17. başlık kapsamında öngörülen adımların bir an önce atılmasını beklediklerini aktaran Kadooğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye-AB ilişkilerinde son dönemde yakalanan olumlu gelişmelerin, aynı kararlılıkla devam etmesi gerekiyor. Sonuç olarak, 64. Hükümetimizin açıkladığı 26 maddelik eylem planını destekliyoruz ve uygulamaların da takipçisi olacağımızı söylüyoruz. Reformlarda atılım, yurt içi siyasi gündemin hafiflemesi, kurumsal kalite endişelerinin azalması ve AB ile müzakere sürecinde ilerlemeye girilmesi, Türkiye’nin makroekonomik göstergelerinin 2016 yılında ciddi bir şekilde iyileşmesini sağlayacaktır. Barışın, huzurun, güvenliğin, sağduyunun, refahın ve birlikte yaşama iradesinin güçlü olduğu bir yıl diliyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.