Gaziantep

Suriyelilere çalışma izni verilmesi

10:25 13 Ocak 2016
Suriyelilere çalışma izni verilmesi

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesine ilişkin, "İstihdam odaklı büyüyebilmek için, insanların ehliyetlerine ve liyakatlarına göre değerlendirildiği bir dönem başlıyor" dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç savaşın yaşandığı Suriye'den Türkiye'ye yaklaşık 5 yıldır sığınmacı geçişi yaşandığını belirtti.

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı sayısının yaklaşık 2 milyon olduğunu ifade eden Şahin, "Bu insanlarla ilgili acil ihtiyaçlardan sonra orta ve uzun vadeli bir takım planlama ve programları yapmamız gerekiyordu. Bu insanların çalışma hayatının içinde olması adına önemli bir paket açıklandı. Hükümetimizin bu konuda yaptığı çalışmayı önemli buluyorum" diye konuştu.

Suriyelilerin çalışma hayatının içine alınmasıyla ilgili daha önce kendilerinin de ilgili kurum ve kuruluş temsilcileriyle bir çalıştay gerçekleştirdiğini anımsatan Şahin, şunları söyledi:

"Önceliğimiz her zaman bizim vatandaşımız olacak. Eğer bazı alanlarda açık iş kalıyorsa yüzde 10 kotayla Suriyeli sığınmacı çalıştırılacak. Bu teklifi, Gaziantep’teki çalıştayda daha önce anlattık. Kota sistemiyle hem kendi vatandaşımız iş talebini karşılayacak hem de açık işe onları aldığımızda, öncelikle kayıt dışını önlemiş olacağız. Zaten fiili bir durum var, insanlar çalışıyor. Bunu sisteme dahil etmek gerek. Mevcut düzenlemeyle kendi işçimizin hakkını hukukunu da koruyoruz. İstihdam odaklı büyüyebilmek için insanların ehliyetlerine ve liyakatlarına göre değerlendirildiği bir dönem başlıyor."

Şahin, yapılan çalışmanın birileri tarafından yanlış yorumlanmasına rağmen çalışmayı çok doğru bulduğunu vurguladı.

Suriyelilerle kendilerinin iç içe yaşadığına dikkati çeken Şahin, "Fiili durum oluşmuş durumda. Bu insanları kayıt dışı çalıştırdığınız zaman en çok kendi vatandaşımız zarar görüyor. Hem bu zarar önlenmiş olacak hem de sistemin içine girilmiş olunuyor. Hem istihdam odaklı büyümede insanların gücünü kapasitesini kullanmış oluyoruz. Hayırlı uğurlu olsun diyorum" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.