Gaziantep

Başbakan Yardımcısı Şimşek:

16:12 19 Mart 2016
Başbakan Yardımcısı Şimşek:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan bir ülke olduğunu belirterek "Birçok ülke sorun kendilerine dokunana kadar, sorun kendilerini etkilemeye başlayıncaya kadar, bu insanlık trajedisiyle ilgili olarak sorumsuz ve ilgisiz kalmışlardır. Biz Müslümanlar olarak tabi ki duyarsız ilgisiz kalamayız" dedi.

Abdulkadir Senkeri İnsani Yardımlaşma Derneğince Suriye'deki iç savaşın 6. yılı nedeniyle Nizip Ticaret Borsası'nda düzenlenen etkinlikte, Suriyeli çocuklar Bakan Şimşek, Vali Ali Yerlikaya ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e çiçek ve Suriye bayrağı renkleriyle örülmüş atkılar hediye etti.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Suriyeli bir çocuğun İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtasını okumasının ardından yaptığı konuşmada, yetimleri sevindiren, onlara yardım eden Abdulkadir Senkeri Vakfına ve temsilcilerine teşekkür etti.

"Bizim medeniyetimizde bizim inancımıza göre yetimler bizim için birer imtihandır." diyen Şimşek, dolayısıyla onlara yardım etmek, onları mutlu etmek ve sevindirmek kadar büyük bir sevap olmadığını vurguladı.

Şimşek, yakın coğrafyada, Suriye'de, Ortadoğu'da son dönemlerde yetim sayısının arttığını dile getirerek "Tabii bu yetimlere Türkiye olarak, insanlık trajedisiyle karşı karşıya olan Suriyeli, Iraklı kardeşlerimize bir ayrım gözetmeden Türkiye kucağını açmıştır. Bu bizim için bir insanlık görevidir. Bizim yaptığımız, ahlaki, insanı ve vicdani bir duruştur. Bundan sonra da elimizden geldiğince, imkanlarımız çerçevesinde yetimlere, zora girmiş kardeşlerimize ve bu coğrafyadaki bütün mazlumlara yardımcı olacağız." diye konuştu.

Batı'da, Avrupa'da mültecilere ilişkin görüntüleri üzüntüyle izlediklerini ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:

"Oysa İslam coğrafyası aslında bütün yetimlerine, bütün mazlumlarına en iyi şekilde sahip çıkacak imkana sahiptir. Birleşik Arap Emirlikleri'nden bir vakfın burada Nizip'te, Gaziantep'te yetimlere sahip çıkması, aslında bu anlayışın güzel bir örneğidir. Bugün Türkiye dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkedir. Türkiye olarak biz üzerimize düşeni en iyi şekilde yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Ama bugün Suriye'de ve yakın coğrafyada olup bitenler, küresel ölçekte sorunlardır. Birçok ülke sorun kendilerine dokunana kadar, sorun kendilerini etkilemeye başlayıncaya kadar bu insanlık trajedisiyle ilgili olarak sorumsuz ve ilgisiz kalmışlardır. Biz Müslümanlar olarak tabii ki duyarsız ilgisiz kalamayız. Bütün imkanlarımızla Suriye'den olsun diğer ülkelerden olsun yetimlerimize, zora düşen insanlara sahip çıkacağız."

Şimşek bugün Türkiye'de 3 milyonun üzerinde mültecinin misafir edildiğini, bunun 2,7-2,8 milyonunun Suriyeli olduğunu dile getirerek "Birbirimizden farkımız yok. O nedenle gerek Gaziantep'teki gerek Türkiye'deki birçok vakıf ve hayırsever çok güzel çabalar içinde. Kim olursa olsun bir yetim kardeşimize, bir mazluma yardım eden herkesten Allah razı olsun. Türkiye bu kadar büyük bir misafiri ağırlarken hakikaten insanlarımız of bile dememesi, büyük sorunların yaşanmaması, İslami kültürle yoğrulmamızdan kaynaklanıyor. Çünkü biz ensar yaklaşımıyla o zihniyetle olaya bakıyoruz." ifadesini kullandı.

Nizip ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlarına bu konuda gösterdikleri çabalar ve hizmetler için teşekkür eden Şimşek, sadece devlet kurumlarıyla bu işleri yürütmenin kolay olmadığını özel sektörün, hayırseverlerin çok daha güçlü bir şekilde sahaya inmesi gerektiğini söyledi.

Şimşek, Suriyeli misafirlerin 10'da 1'inin kamplarda kaldığına işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geriye kalanı şehirlerimizde. Bu kardeşlerimize çalışma imkanı sunuyoruz. Bu misafirlemizin neredeyse 800 bine yakını okul çağında. Bu çocukların iyi eğitim görmesi, iyi bir geleceğe sahip olmaları küresel barış açısından son derece önemlidir. Bunun için yapacak çok işimiz var. Eğitimden sağlığa, iş aştan diğer bütün ihtiyaçlara kadar biz devlet olarak seferber olmuş durumdayız ama bir o kadar da vakıfların, hayırseverlerin güçlü bir şekilde olayın içinde olmaları da bizi sevindiriyor. Biz Türkiye olarak aslında dünyaya bir insanlık dersi veriyoruz. Bütün bu olup bitenler İslam alemi için bizim için bir imtihandır. İnşallah hep birlikte başaracağız."

Bakan Şimşek ve beraberindekiler törenin ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesince Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı'nda yürüttüğü sokak sağlıklaştırma çalışmalarını inceledi, daha sonra şehit Üsteğmen Uğur Taşçı'nın Nizip Belediyesince restore ettirilen evinde incelemelerde bulundu.

YORUMLAR

ETÄ°KETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.