Gaziantep

Yaşlılar Haftası

18:03 23 Mart 2016
Yaşlılar Haftası

Yaşlılar Haftası kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce panel düzenlendi.

İl Müdürlüğü binasındaki panelde konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zorkan, Bakanlığın "yaşlı destek projesi" geliştirdiğini ve bu kapsamda yerel yönetimlere de proje desteği verileceğini söyledi.

Gerçekleştirilecek projenin başlangıç olduğunu belirten Zorkan, "Bu yeni bir başlangıç ama ilerleyen süreçlerde projeler daha da geliştirilecek. Büyüklerimiz bizim çınarlarımız. Biz onların gölgelerinde bekliyoruz. Çınarlarımız bizim tecrübe kaynağımız. Onlara her zaman ihtiyaç duyacağız" diye konuştu.

Orta yaştaki insanların bir köprü vazifesinde olduğunu dile getiren Zorkan, "Onları seviyoruz, değer veriyoruz diyoruz ama bunların sözde kalmaması lazım. Hayata da yansıması lazım. Biz kurum olarak elimizden geleni yapıyoruz. Toplumumuzun da çaba gösterdiğine inanıyoruz" dedi.

Psikiyatrist İnci Ocak da yaşlıların fizyolojik yapısı ve psikolojileriyle ilgili bilgiler verdi. 65 yaş üstü kişilerin yaşlı sayıldığını ifade eden Ocak, "Yaşlılık üç boyutlu bir süreç. Psikolojik, fizyolojik ve sosyolojik olarak kabul edilir. Bu alanların iyi incelenmesi gerekir. Hepimiz biyolojik, psikolojik ve sosyal varlıklarız" ifadelerini kullandı.

İnsanların yaşlanmaya başlayınca bazı psikiyatrik hastalıklarının da ortaya çıktığını anlatan Ocak, şunları kaydetti:

"Bu hastalıkların erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Biz bu rahatsızlıkları depresyon, huzursuzluk, ağlama nöbetleri, alınganlık ve şüphecilik olarak tanımlıyoruz. Daha sonra ki süreci yönetebilmemiz ve keyifli bir yaşlılık geçirebilmemiz için erken tanı çok önemli. Muhakkak psikiyatriste başvurulmalı ve aileler tarafından destek verilmelidir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.