Gaziantep

Güneydoğu'dan 123 ülkeye halı ihracatı

15:09 21 Nisan 2016
Güneydoğu'dan 123 ülkeye halı ihracatı

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Selahattin Kaplan, Türkiye'nin 2015 yılında 2 milyar 16 milyon dolarlık halı ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, bunda GAHİB'in payının yüzde 68,4 olduğunu ifade etti.

Kaplan, yazılı açıklamasında, birliğin 123 ülkeye toplam 1 milyar 380 milyon dolarlık halı ihracatı yaptığını bildirdi.

Geçen yıl Orta Doğu ülkelerinin 627 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldığını aktaran Kaplan, bunu sırasıyla 189 milyon dolar ihracatla Amerika ülkeleri, 177 milyon dolarla Afrika ülkeleri, 177 milyon dolarla Avrupa Birliği ülkeleri ve 84,6 milyon dolarla Asya ve Okyanusya ülkelerinin takip ettiğini belirtti.

Yapılan ihracata ilişkin ürün ve ülke bazında da bilgiler veren Kaplan, şunları kaydetti:

"2015 yılında birliğimiz toplam ihracatının yüzde 95,4'ünü makine halısı, yüzde 4,2'sini de tufte halı oluşturuyor. Halı ihracatımızın yoğunlaştığı ülkelere baktığımızda ilk sırada yüzde 22,2 payla Suudi Arabistan, ikinci sırada yüzde 12,6 pay ile Birleşik Devletler, üçüncü sırada yüzde 12,4 payla Irak ve dördüncü sırada yüzde 4,9 pay ile Libya bulunmaktadır. ABD’ye yapılan ihracatta yüzde 11,2 artış olmuştur. 2015 yılında Türkiye’de 2015 yılında 2 milyar 16 milyon dolarlık halı ihracatı gerçekleştirildi. GAHİB 1 milyar 380 milyon dolarlık halı ihracatıyla Türkiye halı ihracatı içinde yüzde 68,4 pay elde etti. Bu rakamların Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerçekleştirilen genel ihracattaki payı ise yüzde 22 oldu."

Bu yıl izlenecek yol haritası ve iş programına da değinen Kaplan, 2016 yılında sektörel eğitimin en önemli öncelikleri olacağını vurguladı.

Eğitime yönelik çalışmalar çerçevesinde, ihracatçıların ve ihracat elemanlarının bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik seminer, panel ve konferans gibi etkinliklerin devam ettirilmesini sağlayacaklarını aktaran Kaplan, "İhracatçılarımızın yurt dışı pazar paylarının arttırılması, ihraç ürünlerimizin çeşitlendirilmesi, yeni pazarlar bulunmasına yönelik tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecek. Ticaret heyeti programlarına iştirak edilmesi sağlanacaktır. Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Sektör Kurulu ile sıkı işbirliği yapılarak ihracatçılarımızın sorunlarının çözümü, yurt dışı pazarlardaki bilinirliliğimizin ve rekabet gücümüzün artırılması, üyelerimize yeni pazarlar kazandırılması amacıyla yurt dışı ticaret heyeti ve alım heyeti programları gerçekleştirilmesine devam edilecektir." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.