Gaziantep

Türkiye yüzde 4,8 büyüdü

14:59 10 Haziran 2016
Türkiye yüzde 4,8 büyüdü

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 4,8 ile beklentilerin üzerinde büyüme rakamına ulaşmasının, dünyada büyüme problemi yaşanırken son derece önemli olduğunu bildirdi.

Konukoğlu, yazılı açıklamasında, ilk üç ayda büyümenin piyasa beklentilerinin biraz üzerinde geldiğini ve bu durumdan memnun olduklarını belirtti. Büyümenin iç talep ve ithalattan kaynaklandığını vurgulayan Konukoğlu, ihracatın katkısının ise sınırlı kaldığını ifade etti.

Küresel piyasalarda devam eden olumsuzluklara, bölge ülkelerindeki istikrarsızlıklara rağmen ekonominin büyümeyi sürdürdüğünü aktaran Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 4,8 ile beklentilerin üzerinde büyüme rakamına ulaşması, dünyada büyüme problemi yaşanırken son derece olumlu bir gelişmedir. Sanayi üretimindeki güçlü artış 2016 yılı büyüme rakamında belirleyici oldu. Ülkemizin ekonomik yönden güçlenmesinde ve kalkınma sürecinin hız kazanmasında sanayi sektörü çok büyük önem arz ediyor. Türkiye, bugün en hızlı büyüyen ülkelerin arasında gelmektedir ancak daha yüksek oranları yakalamalıyız. Büyümede niteliği artırmak için sanayi yatırımlarıyla ivme kazanan, ihracatla daha çok desteklenen bir yapıya geçmeliyiz."

- GTO Başkanı Bartık

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık da bölgesel ve küresel sorunlara rağmen Türkiye'nin büyümesini sürdüreceğini belirtti.

Türkiye'nin ilk çeyrek büyüme rakamlarıyla moral bulduğunu kaydeden Bartık, bu dönemde özel sektör harcamalarının büyümeye yüzde 4,7 katkı sağladığına işaret etti.

Türkiye'nin son bir yılı seçimlerle ve çeşitli sorunlarla geçirdiğini aktaran Bartık, "Terörle mücadele eden ülkemiz, dünya arenasında da ekonomik mücadele veriyor. Büyüyen ve gelişen bir ülkenin elbette sorunları da olacaktır. Bu sorunlar el birliği ve ortak akılla bertaraf edilecektir. İlk çeyrek büyüme rakamları sıkıntılı bir süreçte bizi güçlendirdi. Büyüme rakamlarındaki artışın da ikinci çeyrekte de devam etmesini ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de küresel ölçekteki ekonomik daralma ve dünyadaki büyüme sıkıntılarına karşılık Türkiye'nin ortaya koyduğu bu performansın son derece önemli olduğunu belirtti.

Yüzde 4,8'lik büyümenin dünyanın dikkatini yeniden Türkiye'ye çekeceğini vurgulayan Koçer, şunları kaydetti:

"Ülkemizin karşı karşıya olduğu jeopolitik sorunlar, dış ticarette yaşadığı sıkıntılar ve yaşadığı tüm olumsuzluklara karşın yoluna başarıyla devam etmesi çok önemlidir. Bugün teröre destek veren tüm iç ve dış odaklar, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarından rahatsız olanlar tüm güçleriyle büyüyen ve gelişen Türkiye'nin önünü kesmek için çalışsalar da bu mücadelenin kazananı Türkiye olacaktır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.