Gaziantep

"Antep Kutnu Kumaşı" coğrafi işaret tescili aldı

12:44 18 Eylül 2016
"Antep Kutnu Kumaşı" coğrafi işaret tescili aldı

Türkiye'de yalnızca Gaziantep'te, tamamen el tezgahlarında değişik şekillerde dokunan ipekli bir dokuma türü olan Antep Kutnu Kumaşı'nın coğrafi işaret tescilinin alındığı bildirildi.

Gaziantep Sanayi Odasından (GSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, GSO tarafından Türkiye'de sadece Gaziantep'te üretilen ve 16. yüzyıldan bu yana dokunduğu belirtilen Antep Kutnu Kumaşı için 19 Ocak 2015 tarihinde yapılan coğrafi işaret başvurusu, Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından onaylandı.

TPE Markalar Dairesi Başkanlığınca Antep Kutnu Kumaşı coğrafi işaret tescili Resmi Gazete'de de yayımlandı. Tescil belgesi kurum tarafından GSO'ya gönderildi.

- GSO Başkanı Konukoğlu'nun değerlendirmesi

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Antep Kutnu Kumaşı tescilini almaktan duyduğu mutluluğu belirterek, büyük önem taşıyan bu belgenin alınmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konukoğlu, kutnu kumaşının Gaziantep kültür hazinesinin en nadide parçalarından biri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Gaziantep'ten dünya mirasına hediye edilen kutnu, tarihin süzgecinden geçerek günümüze gelen kültürel bir mozaiktir, yüzyıllardır ilmek ilmek dokunan emektir, Anadolu'da güzelliğin ve zarafetin sembolüdür. 16. yüzyıldan beri Gaziantep'te dokunan ve padişah kaftanları dikilmesi nedeniyle saray kumaşı olarak da bilinen kutnu kumaşını korumak ve yaşatmak, marka değerini yükselterek ülkemiz ve dünya ekonomisine kazandırmak öncelikli hedeflerimizden birisiydi. Bu nedenle 2015 yılında tescil sürecini başlattık ve çok şükür bu çalışmamızın karşılığını aldık. Emeği geçen herkese minnettarız."

GSO Başkanı Konukoğlu, bundan sonra kutnu kumaşının AB'den coğrafi işaret tescilini almak istediklerini belirtti.

GSO olarak sanayicilerin markalaşma çalışmalarını desteklemek ve şehre katma değer kazandırmak amacıyla Marka Şehir Gaziantep Projesi'ni başlattıklarını aktaran Konukoğlu, bugün en fazla marka ve patent başvurusu yapan beşinci şehir konumunda olduklarını anlattı.

Şehirdeki tüm kesimlerin markalaşma seferberliğine büyük destek verdiğini kaydeden Konukoğlu, TPE tarafından geçen yıl verilen "Türkiye'nin Marka Şehri" ödülünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e tevdi edildiğini belirtti.

Konukoğlu, yaptıkları "Antep Katmeri" coğrafi işaret tescil başvurusunun da kısa sürede olumlu sonuçlanmasını beklediklerine dikkati çekti.

- Antep Kutnu Kumaşı

Gaziantep'te dükkanına kutnu kumaşı, eskiden Anadolu'da özellikle alımlı giyinmek isteyen insanların hayallerini süslerdi.

Anadolu Selçukluları'ndan bu yana dokunan kutnu kumaşları, Osmanlı padişahları tarafından da elbise olarak diktirilirdi.

Görkem, zarafet ve estetik ifade eden kutnu kumaşların ham maddesi suni ipek ve pamuk ipliği. İçinde sentetik hiçbir madde bulunmadığından sıhhi bir kumaş türü.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.