Gaziantep

Fıstığın sakızı da para ediyor

15:23 28 Eylül 2016
Fıstığın sakızı da para ediyor

Gaziantep'te, halk arasında "Fıstık sakızı" olarak bilinen Antep fıstığı reçinesinin kilogramı 300 liradan alıcı buluyor.

Açık renkli, kokulu, bal kıvamında ve yapışkan olan "Fıstık sakızı", ağaçların gövdesinden damlacıklar şeklinde toplanarak elde ediliyor.Aktarlar, büyük emekle toplanan fıstık sakızını gramla satıyor.

Gaziantep'in yöresel ürünlerinin satıldığı, kente gelen turistlerin uğrak yerlerinden Almacı Pazarı'nda aktarlık yapan Bülent Bilici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstık sakızının Antep fıstığı ağaçlarının gövdesinden süzülerek oluştuğunu söyledi.

50 gram sakızın 2-3 günde ancak toplanabildiğini anlatan Bilici, "Onun için çok zahmetlidir. Bu aylarda toplanır. Bu sakızları, bize köylüler getiriyor. Biz de küçük paketlerde gram olarak satıyoruz." dedi.

Fıstık sakızını tedavi edici özelliğinin olduğuna inanıldığını ifade eden Bilici, şunları kaydetti:

"Aktar amcalarımızın, dedelerimizin anlattığı bir hikaye vardır. Kuş yaralandığı zaman kanadını fıstık sakızına değdirir iyileşirmiş. Fıstık ağacı olan vatandaşlarımızın bize getirdiği sakızları biz de müşterilerimize ulaştırıyoruz. Sadece Gaziantep'te olan eşsiz bir üründür. Toplaması da zahmetli olduğu için kilosu da pahalıdır. Kilosunu 300 liradan satıyoruz. 10 gramını 3 liradan müşterilerimize veriyoruz. Bizim dükkanın vazgeçilmez ürünlerinden bir tanesidir. İstanbul'dan, İzmir'den, Ankara'dan müşterilerimiz de var."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.