Gaziantep

Mevsimlik işçiler "kırmızı altın"la geçiniyor

11:18 04 Ekim 2016
Mevsimlik işçiler "kırmızı altın"la geçiniyor

ZEKERİYE ŞİMŞEK - Gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilmeye hak kazanan Gaziantep'in lezzetlerine lezzet katan pul biberin önemli adreslerinden İslahiye ilçesi, kırmızı biberlerin yetişmesiyle adeta kırmızıya bürünüyor.

Türkiye'nin pul ve toz biber talebinin yüzde 30'unun karşılandığı ilçede hasat edilen biberler, geçimlerini buradan sağlayan mevsimlik işçiler tarafından ayıklanıp kurutularak, işlenmeye hazır hale getiriliyor. İslahiye ovasında bu yıl 20 bin dekar alanda ekimi yapılan ve bölgede "kırmızı altın" olarak nitelendirilen acı kırmızı biber, bin bir zahmetle sofralara uzanıyor.

Yurt içinden olduğu kadar yurt dışından da rağbet gören pul biberin tarladan fabrikaya uzanan yolculuğunda önemli bir yer tutan temizlenme aşaması da mevsimlik işçiler tarafından yapılıyor.

İlçedeki 10 fabrika tarafından çöplü olarak 7, temizlenmiş olarak 9 liradan alınan biberler, hemen her mahallede kurulan temizleme çadırlarından mevsimlik işçiler tarafından ayıklanıyor. Büyük küçük demeden tüm aile fertlerinin katıldığı temizleme aşamasında mevsimlik işçiler günlük ortalama 35 ila 40 lira para kazanıyor.

Çoğunluğunu Şanlıurfa'dan gelen ailelerin oluşturduğu mevsimlik işçiler için biberlerin temizlendiği alanda mırra satışı yapan kafeteryalar ve bakkal da bulunuyor.

İşçilerin emekleriyle temizlendikten sonra kurutulan biberlerin kilogramı 15-20 liradan tüketiciye ulaştırılıyor.

Biber ayıklama işinde çalışan Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden 6 çocuk babası Eyüp Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçimlerini sağlamak amacıyla biber temizleme işinde çalıştıklarını söyledi. Günde 35 lira kazandığını anlatan Çelik, burada kazandıkları parayla ailelerinin geçimlerini sağladıklarını, çocuklarının okul masraflarını karşıladıklarını dile getirdi.

Biber temizleme işini tamamladıktan sonra 15 gün içerisinde memleketlerine döneceklerini aktaran Çelik, kazandıkları parayla çocuklarını da okula göndereceklerini ifade etti.

Gaziantep Ticaret Borsası yönetim kurulu üyesi ve İslahiye'deki bir biber fabrikasının yönetim kurulu başkanı Muzaffer Köse, piyasada satılan pek çok pul biberin İslahiye biberi olduğunu söyledi.

İslahiye'de biberin işlenmesi için entegre tesisler kurulduğunu hatırlatan Köse, "Türkiye'de pul biberin merkezi İslahiye'dir. Kendi tesisimizde günlük 100 ton yaş biber kurutuyoruz. Yaklaşık 20-25 ton arası kuru biber elde ediyoruz. İslahiye ekonomisinin en önemli ayağı biberdir." dedi.

Anlaştıkları çiftçilerden aldıkları günlük taze biberleri temizleyerek kasalara koyan işçilerden tartarak aldıklarını anlatan Köse, "İşçi topladığı bibere göre bedelini alır. Biz de bunu alır kasalarla getirir, banttan geçirir ve yıkarız. Fırında kurutup alfatoksin, biyolojik, mikrobiyolojik hiçbir sıkıntı olmamasına dikkat ederiz. Dünyanın her tarafına biberlerimiz gidiyor." diye konuştu.

İşledikleri tüm ürünleri analiz yaptıktan sonra müşteriye sunduklarının altını çizen Köse, tüketicilere merdiven altı üretim konusunda dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.