Gaziantep

Türkiye'nin ikinci büyük içme suyu projesinin protokolü imzalandı

10:24 05 Ekim 2016
Türkiye'nin ikinci büyük içme suyu projesinin protokolü imzalandı

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ve göreve yeni atanan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, "Düzbağ İçme Suyu Projesi"nin inşaat protokolü imzalandı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Acu makamında, yatırım programına aldıkları Düzbağ İçme Suyu Projesi'nin DSİ'nin öncelikle takip ettiği ve önem verdiği projelerden biri olduğunu belirtti.

Projenin gerçekleşmesi için 1,4 milyar lira ödenek belirlendiğini kaydeden Acu, Gaziantep için Düzbağ İçme Suyu Projesi ile kente cazibeli, elektrik enerjisi kullanılmadan, en kısa zamanda içmesuyu temini için gerekli çalışmaların başlatılacağını aktardı.

Acu, imzalanan protokolle de ihale öncesi çalışmaların hızlanarak en kısa sürede ihale aşamasına getirileceğini dile getirdi.

Proje kapsamında yer alan baraj ünitesinin proje ihalesinin yapılarak çalışmalara başlandığını anlatan Acu, baraj projelerinin de 2017 yılı sonunda tamamlanarak inşaat aşamasına getirilebileceğini kaydetti.

GASKİ Genel Müdürü Sönmezler de Gaziantep şehrinin içmesuyunun Kahramanmaraş'tan karşılandığını belirtti.

- Yılda yaklaşık 100 milyon lira enerji bedeli ödeniyor

Kentin halihazırda içme suyu ihtiyacının yüzde 73'nün 52 kilometre mesafedeki Kartalkaya Barajı'ndan, yüzde 21'nin 42 kilometre mesafedeki Mizmilli kuyularından ve yüzde 6'sınınsa şehir merkezindeki kuyulardan yüksek enerji bedelleri ödenerek karşılandığını vurgulayan Sönmezler, sadece 2015 yılında enerjiye ödenen miktarın 86 milyon lira olduğunu, kurak geçen 2016 yılındaysa bu rakamın 100 milyon lirayı bulacağının tahmin edildiğini belirtti.

Enerji bedellerini karşılayarak uzun vadede şehrin içmesuyu ihtiyacını yönetmenin mümkün olmadığını aktaran Sönmezler, hem uzun vadede kesintisiz içmesuyu temini, hem de kaliteli ve minimum enerjiyle şehre su temini için Gaziantep'in 2050 yılı planlanmasında Düzbağ İçme Suyu Projesi'nin ivedilikle hayata geçirilmesinin önemli olduğunu anlattı.

Büyükşehir Belediyesi olarak kente acil su temini için baraj yapılacak alanda regülatörlü çözüm geliştirildiğini belirten Sönmezler, yaklaşık 100 kilometre 2,6 metre çapında çelik borularla isale hattı ve regülatör yapılmasının planlandığını kaydetti.

- Türkiye'nin 2. büyük su projesi

Projenin İstanbul'a su temin edilen Melen Projesi'nden sonra Türkiye'nin 2. büyük projesi olduğuna işaret eden Hüseyin Sönmezler, regülatör devreye alındığında baraj yapılana kadar enerji masrafının yüzde 25 mertebesine düşeceğini ifade etti.

Sönmezler, GASKİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Düzbağ isale hattı projesinin DSİ yatırım programına alındığını, imzalanan protokolle de inşaat ihalesi çalışmalarının DSİ tarafından başlanacağını belirtti.

Bu sene inşaat ihalenin yapılmasının ardından 2019 yılında regülatörden Gaziantep'e su temin edilebileceğini aktaran Sönmezler, ayrıca ikinci aşamada DSİ tarafından projesi ve inşaatı yapılacak barajla şehrin büyük bir kısmının cazibeli, kesintisiz su alabileceğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.