Gaziantep

Rus pazarı tarım sektörüne katkı sağlayacak

13:52 13 Ekim 2016
Rus pazarı tarım sektörüne katkı sağlayacak

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Rusya'nın Türk tarım ürünlerine kapılarını açmasının üretici ve ihracatçıya pozitif yansıyacağını bildirdi.

Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'da düzenlenen Dünya Uluslararası Enerji Kongresi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleşen görüşmeden iş dünyası adına sevindirici kararların çıktığını anımsatarak, Türk tarım ürünlerine uygulanan ambargonun kaldırılmasının iki ülke üreticisi ve tüketicisine rahat nefes aldıracağını belirtti.

Ambargonun kaldırılmasının tarım ürünleri ihracatı ve üretimine katacağı pozitif etkinin 2017 yılı içerisinde daha net görülebileceğini ifade eden Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye ve Rusya özellikle tarım ticaretinde birbirinden ayrılmaz iki önemli partner konumunda. Uçak krizi sonrası Rusya'nın ülkemize ambargo uygulamaya başlaması sektörde faaliyet gösteren üreticiden, ihracatçıya tüm kesimleri olumsuz etkiledi. Yılın ilk 6 ayında Rusya'ya yapılan sebze-meyve ihracatının miktar bazında yüzde 80'ler oranında gerilemesi ambargonun zararlarını açıkça ortaya koymakta. Tabii bu olumsuz etkileşim tek taraflı yaşanmadı. Rusya da bu konuda büyük ekonomik kayıplara uğradı. Rus halkı pazarda yaş sebze ve meyve fiyatlarında ciddi fiyat artışlarıyla karşılaştı. Rus tüketicisinin alım gücünü ve bütçesini etkileyen bu tutum, ülkede enflasyonu da körükledi. Rusya'nın yaş sebze başta olmak üzere diğer tarım ürünlerimize kapılarını açması üreticimize ve ihracatçımıza pozitif etki sağlayacak."

Tiryakioğlu, Türkiye ve Rusya arasında beklenen ikili işbirliğinin yeniden canlanmasının iş ve tarım dünyası adına mutluluk verici bir gelişme olduğunu vurgulayarak, bu gelişmeler ışığında 2017 yılı içerisinde iki ülke arasındaki toplam dış ticaret hacminin en yüksek seviyelere ulaşmasını beklediklerini belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.