Gaziantep

Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2)

13:48 28 Ekim 2016
Başbakan Yardımcısı Şimşek: (2)

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, başkanlık sistemiyle ilgili, "Bir an önce Türkiye'nin siyasi istikrarını garanti altına alalım, başkanlık sistemine geçelim, şu reformları da hızlı şekilde uygulayalım, Türkiye'yi kimse tutamasın. Bu kadar basit." dedi.

Şimşek, Hasan Kalyoncu Üniversitesinde (HKÜ) düzenlenen "İslami Muhasebe ve Finans Konferansı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin son dönemlerde yaşanan tüm şoklara karşı büyük direnç gösterdiğini belirtti.

Türkiye'nin son dönemlerdeki tüm şokların neredeyse merkezinde yer aldığına işaret eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Jeopolitik gerginlik yanımızda. Terörün en azılı grupları PKK'sı, YPG'si veya DEAŞ'ı burada. Göçmen sorunu deseniz merkezindeyiz. Emtia fiyatları inip çıkıyor, bundan en çok etkilenen ülke de Türkiye. Avrupa'da sorun oluyor, en büyük ortağımız olması nedeniyle en çok etkilenen yine biziz. Avrupa'daki gelişmeler, Ortadoğu'daki durum, içimizdeki hainlere rağmen Türkiye ekonomisi büyük direnç gösterdi. Bunlar sorunlarımız olmadığı anlamına gelmiyor, ama böyle zor şartlar altında bile ekonomimiz inanılmaz direnç gösteriyor. Son yıllar yavaşlama yok mu? Var. Sorunlarımız yok mu? Olmaz olur mu? Elbetteki var. Onun için hep 'siyasi istikrar önemlidir.' dedik. Bir an önce Türkiye'nin siyasi istikrarını garanti altına alalım, başkanlık sistemine geçelim, şu reformları da hızlı şekilde uygulayalım, Türkiye'yi kimse tutamasın. Bu kadar basit."

Türkiye'nin 2016 yılında yüzde 3 civarında büyüyeceğini belirten Şimşek, bu rakamın dünya verilerine bakıldığı zaman 'oldukça iyi' şeklinde nitelendirilebileceğini söyledi.

Bu yıl sadece turizmdeki gerilemenin ülke büyümesini 1 puan aşağıya çektiğini ifade eden Şimşek, "Sadece bir kalemden bahsediyorum. Aslında Türkiye ekonomisinin temellerinin sağlam ve dirençli olduğunu görüyoruz. Son 10-15 yıllık gelirine bakarsak, bu sene tarımın da büyümeye etkisi az olacak. Bunda da hava şartlarının etkisi var. Geçirdiğimiz bir darbe girişimi var. Tüm bunlara baktığımızda Türkiye, her şeye rağmen ılımlı şekilde büyümüş. Türkiye'nin önünün açık olduğu, terör riskinin azaldığı, Türkiye'nin reformları hızlandırdığı bir dönemi hayal edin, Türkiye tekrar eski performansına doğru gidebilir." diye konuştu.

- Tasarruf çağrısı

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye'de ufak bir sorunun daha bulunduğunu, onun da tasarruf oranı olduğunu belirterek, "Yeterince tasarruf etmiyoruz. Mevduatımız sınırlı. Kredilerin mevduata oranı yüzde 125'e çıkmış. Daha çok tasarruf etmemiz gerekir. Kamunun da şirketlerin de hane halkının da... Bizim tasarruf oranımız yüzde 14 civarında, ama bize benzer ülkeler ve bizden daha fakir ülkelerin tasarruf oranı yüzde 31. Şimdi biz küçük Çin gibi üretmeyi strateji olarak görmeliyiz, yaklaşımımız bu, ama gelin görün ki Türkiye, küçük Amerika gibi yaşama çabası içinde." dedi.

Tasarrufa, üretime, ihracata daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. O yüzden ağustos ayında reform yaptık. Bireysel emekliliğe otomatik katılımı sağladık. Amaç, tüm çalışanların ikinci bir emeklilik hakkı olsun, daha fazla yatırıma, üretime, ihracata kaynak olsun. Yani yaptığımız her reformun bir mantığı var." ifadelerini kullandı.

- Faizsiz sisteme ilgi artıyor

Ziraat Katılım Genel Müdürü Osman Arslan da faizsiz finans sistemine ilginin her geçen gün arttığını söyledi.

Türkiye’de 40 milyar dolar seviyesinde olan katılım bankacılığı hacminin hızla büyüyerek orta vadede 100 milyar doların üzerine çıkmasının beklendiğini aktaran Arslan, katılım bankalarının bini aşan şube, 14 bini aşkın çalışanıyla müşterilerine hizmet verdiğini kaydetti.

Arslan, sektör Türkiye’de hızla büyürken Ziraat Katılımın da buna güçlü bir destek verdiğini belirtti.

Ülke olarak güçlü bir potansiyele sahip olunduğuna işaret eden Arslan, Gaziantep gibi sanayici ve girişimcilerin yoğun olduğu bölgelerde yeni hizmetlerin sunulması gerektiğini, ekonomi yönetimindeki gerekli birimlerle bu anlamdaki çalışmaların sürdürüldüğünü de sözlerine ekledi.

HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz da küresel krizin faize dayalı sistemin ne kadar yetersiz olduğunu ortaya çıkardığını, bu yüzden faiz sistemlerinin alternatiflerinin araştırılmaya başlandığını dile getirdi. Bu anlamda İslami bankacılık ve sigortacılığın kararlı adımlarla büyümeye başladığını anlatan Yılmaz, "Türkiye'de İslami ticari bankacılık, 2023 yılında pazar payını yüzde 15 dolaylarına ulaştıracaktır. Finansal entellektüel bilgilerin de artırılmasıyla katılım bankacılığı daha hızlı gelişecektir. İslami finans sektöründe yürütülen çalışmalar, aynı zamanda kadim medeniyetimizin ve kültürümüzün de bir parçasıdır." diye konuştu.

Vali Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile öğrenci ve sektör temsilcilerinin katıldığı konferansın açılış konuşmalarının ardından, konuşmacılara ve konferansa destek veren kurum ve kuruluşlara plaket verildi.

(Bitti)

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.