Gaziantep

Gaziantep'in biyoçeşitliliği belirleniyor

11:14 03 Mart 2017
Gaziantep'in biyoçeşitliliği belirleniyor

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yaklaşık 4 yıldır sürdürülen proje sayesinde Gaziantep'te 240'a yakını endemik bitki olmak üzere 3 bin 177 canlı türü yaşadığı belirlendi.

GAÜN Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Kütük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile 2013 yılında imzalanan 4 yıllık protokolle Gaziantep'in biyolojik çeşitliliğini belirlemek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

"Gaziantep'in Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Çalışması" projesinin bu yıl temmuz ayında sona ereceğini aktaran Kütük, proje kapsamında Gaziantep'te özellikle bitkiler, omurgalı ve omurgasız hayvanlar üzerinde fauna ve flora çalışması yaptıklarını ve çok sayıda tür tespit ettiklerini bildirdi.

Doç. Dr. Kütük, proje süresince Gaziantep'in her yerine gittiklerini, fotoğraflar çektiklerini, foto kapanlar kurduklarını, bitkilerin yerinde fotoğraflandığını ve örneklerinin alındığını, böcekler ve örümceklerin araziden toplanıp laboratuvara getirilerek teşhis edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Üniversitemizde uzmanı olmayan bölümler için farklı üniversitelerden uzman hocalar davet edildi. Literatür taranarak bir sayı belirledik. Sonuç olarak geçmişte çok sayıda tür olmasına rağmen, projemiz başlamadan önce Gaziantep'te bin 800 bitki ve hayvan türünün varlığı biliniyordu. Bunu şu an 3 binin üzerine taşıdık. Türkiye'de endemik olarak bilinen yaklaşık 120 bitki türünün Gaziantep'teki varlığı bilinirken bu da 230-240'a çıktı. Bu çok ciddi bir sayı. Bin 800 olarak bilinen flora ve fauna, 2 bin 900'e çıktı. Ayrıca 100'ün üzerinde de endemik tür sayısı artırıldı. Hem akademik anlamda hem de Türkiye'nin biyoçeşitliliğinin tespiti konusunda önemli veriler elde ettik."

-"Biyoçeşitliliğimiz pek çok ilden yüksek"

Gaziantep'in göç yolları üzerinde bulunduğu için özellikle kuşlar açısından önemli bir yaşam alanı olduğuna işaret eden Kütük, değişik habitatların bulunduğu alanlarda biyoçeşitliliğin fazla olduğuna değindi.

Kentin tek tip habitata sahip olduğunu ifade eden Kütük, "Biyoçeşitliliğimiz diğer illerle kıyasladığımızda düşük ama pek çok ilden de yüksek. Mesela Şanlıurfa'dan daha fazla biyoçeşitliliğe sahip. Bu kadar çok tür bulunmasına şaşırdım. Yaklaşık 3 bin tür, ama bunun üzerine de çıkılabilir zaman içerisinde. Türkiye'de şu anda yaklaşık 30 bin canlı türü biliniyor. Bunun yaklaşık 3 bininin burada yaşaması son derece önemli." diye konuştu.

Kütük, tespit edilen türlerden 300 böcek, 57 örümcek ve 8'i akrep olmak üzere 365 omurgasız, 37 tatlı su balığı, 7 anfibi, 25 sürüngen, 223 kuş, 20 memeli olmak üzere 312 omurgalı, 2 bin 300 bitki ile 200 çeşit mantar olduğunu vurguladı.

- Bakanlığın "Nuh'un Gemisi" veri tabanına işlenecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mustafa Gözel de Temmuz 2013'de imzalanan protokolle başlayan projede, GAÜN'ün bilimsel olarak çalışmalar yaparken kendilerinin de lojistik olarak destek verdiklerini söyledi.

Proje süresince şu ana kadar 400 gün arazi çalışması yaptıklarını vurgulayan Gözel, "Çok ciddi çalışmalar yapıldı. Tür tespitleri yapılarak son aşamaya gelindi. Bakanlığımızın Nuh'un Gemisi adı altındaki veri tabanına işlenecek elde edilen flora ve fauna türleri. Amacımız, öncelikle Gaziantep'in biyolojik çeşitliliğini bilimsel olarak ortaya koyabilmek. Daha öncesinde kısmi çalışmalar yapılmış ama böyle kapsamlı, bütün türlere yönelik bir çalışma yoktu. Temmuz ayında proje bittikten sonra izleme ayağı devam edecek. Önümüzdeki yıllarda yeni türler bulunduğunda veri tabanına ekleme imkanımız olacak." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.