Gaziantep

Mesleği "atıktan" yaptıkları oyuncaklarla öğreniyorlar

11:49 05 Mart 2017
Mesleği "atıktan" yaptıkları oyuncaklarla öğreniyorlar

ÖZKAN BEYER - Gaziantep'in Araban ilçesinde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, açılan kaynakçılık kursunda, atık malzemelerden oyuncak yaparak mesleği öğreniyor.

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları (GASMEK) iş birliğinde okulun metal teknolojileri atölyesinde 3 ay önce "gazaltı kaynakçılık" kursu açıldı.

Eğitime katılan 20 öğrenci, kullanılmayan cıvata, somun, sandalye tekerleği ve sac gibi malzemelerden model uçak, otomobil, tank, gemi ve trenin de aralarında bulunduğu oyuncaklar yapıyor.

Hayallerini süsleyen araçların oyuncaklarını hazırlayan öğrenciler, bu sayede mesleği eğlenerek öğrenirken, 3 boyutlu düşünme yeteneklerini de geliştiriyor.

Okul müdürü Murat Baysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin teknoloji atölyesinde uygulamalı eğitim gördüğünü belirtti.

GASMEK ile yapılan iş birliği kapsamında öğrencilere hafta sonları gazaltı kaynakçılık kursu verildiğini anlatan Baysal, "Öğrencilerimiz kurstan çok memnun. Okulumuz, pansiyonlu bir okul. Bu yüzden sosyal, sportif etkinliklerin dışında mesleki alanlara da ağırlık veriyoruz. Ekonomik anlamda dezavantajlı öğrencilerimiz var. Bu öğrencileri hayata hazırlamak için gayret sarf ediyoruz. Tüm bölümden katılan öğrencilerimiz var. Eskilerin tabiriyle öğrencilere bir altın yüzük takmak için gayret ediyoruz." dedi.

- "Devamsızlığı olan öğrenciler bile koşarak geliyor"

Baysal, kursta öğrencilerin kaynak türlerinin tamamını öğrendiklerini söyledi.

Kursun ilk ayında kaynak türlerine ilişkin eğitim alan öğrencilerin, daha sonra ince işleri yapmayı öğrendiğini ifade eden Baysal, şunları kaydetti:

"Öğrencilerden, atık maddeleri, çevreden topladıkları buji, zincir, cıvata, somun gibi malzemeleri kullanarak oyuncak ve süs eşyaları yapmalarını istiyoruz. Bu ince işleri yapan, tüm işleri yapabilir. Burada bateri hastası bir öğrencimiz var, o bateri yapmak istiyor. Traktörü seven bir öğrencimiz var, o da traktör yapıyor. Uçaklara hevesli öğrenciler uçak yapıyor. Yönlendirmiyoruz, öğrenciler ne yapmak istiyorsa onu yapıyor. Böylece yaptıkları işten daha çok zevk alıyorlar. Buradaki birçok öğrencinin devamsızlığı bulunmasına, kursun da cumartesi olmasına rağmen burayı ihmal etmiyorlar. Öğrencilerin gelme zorunluluğu yok. Herhangi bir not verilmeyecek, sevdikleri için geliyorlar. Sevmediğiniz hiçbir işte başarı alamazsınız."

Araban GASMEK yöneticisi Reşat Yılmaz da halkı bilgilendirmeye yönelik etkinlikler düzenlediklerini belirterek, "Öğrencilerin boş boş dolaşmaları işimize gelmiyor. Kahvelerde, internet kafelerde zaman öldüreceklerine burada bir şeyler öğreniyorlar. Bizim de gayemiz bu." dedi.

- "Davul yapıp, hevesimi aldım"

Kursiyerlerden 9. sınıf öğrencisi Akif Polat, kursta kaynak yapmayı öğrendiklerini söyledi.

Motosikletlere çok meraklı olduğunu anlatan Polat, "Oyuncak motosikleti, buji, somun, tel, sandalyenin tekerleklerinden yaptım. Burada kendi fikirlerimizle oyuncaklar hazırlıyoruz. Yaptığım motosikleti, kardeşime hediye edeceğim." diye konuştu.

Sadık Aslan da davullara meraklı olduğunu kaydederek, "Davul çalma imkanım olmadığından davul yaptım. Bunu yapınca hevesimi de aldım. Buradan mezun olursam bir kaynakçı dükkanı açmayı düşünüyorum." dedi.

12. sınıf öğrencisi Kureyş Bulut da babasının traktöründen esinlenerek oyuncağını yaptığını belirterek, "Traktörün arkasına çapan makinesi de yaptım. Bunu babama hediye edeceğim. Malzeme için eski tamircileri gezdim. Tekerlekleri topladım, bizim atölyede kullanılmayan saclar vardı, onları değerlendirdim." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.