Gaziantep

Güneydoğu halı ihracatında artış

15:40 06 Mart 2017
Güneydoğu halı ihracatında artış

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliğinden (GAHİB) bu yılın ilk iki ayında yapılan halı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 artarak 199 milyon 678 bin dolara ulaştı.

GAHİB Başkanı Salahattin Kaplan, yazılı açıklamasında, ocak-şubat dönemi halı ihracatının geçen yılın ilk iki ayına göre yüzde 8,3 arttığını bildirdi.

Geçen yılın ilk iki ayında bölgeden 184 milyon 391 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini hatırlatan Kaplan, bu senenin aynı dönemindeyse ihracatın 199 milyon 678 bin dolara ulaştığını kaydetti.

Halı ihracatında en fazla dış satımı makine halılarından yaptıklarını aktaran Kaplan, makine halılarının halı ihracatındaki payının yüzde 94,3 olduğunu, ocak-şubat döneminde 188 milyon 207 bin dolarlık makine halısı ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti.

Makine halılarını 10 milyon 518 bin dolarla tüfte halılarının, 624 bin dolarla el halılarının ve 328 bin dolarla da kilimin izlediğini ifade eden Kaplan, dünyanın birçok ülkesine halı ihracatı yaptıklarını aktardı.

- İlk sırada Ortadoğu var

Halı ihracatında ilk sırayı 83 milyon 725 bin dolarla Ortadoğu ülkelerinin aldığını belirten Kaplan, Amerika kıtasındaki ülkelerin 50 milyon 939 bin dolarla ikinci, AB ülkelerinin 27 milyon 43 bin dolarla üçüncü ve Afrika ülkelerinin 18 milyon 376 dolarlık ihracatla dördüncü sırada yer aldığını kaydetti. Kaplan, ihracatın kalan kısmının da diğer ülkelere yapıldığını ifade etti.

Ülkeler bazında ihracatta ilk sırayı 48 milyon 59 bin dolarla Suudi Arabistan'ın aldığını, bu ülkeyi 46 milyon 659 bin dolarla Amerika'nın ve 8 milyon 51 bin dolarla da Irak'ın izlediğini aktaran Kaplan, birlik olarak halı ihracatında ilk sırada olduklarını vurgulayarak, Türkiye'nin halı ihracatını Güneydoğulu halıcıların sırtladığını vurguladı.

Kaplan, 199 milyon 678 bin dolar ihracatla ülkenin halı ihracatının 66,2'sini karşıladıklarını ifade ederek, ikinci sırada 75 milyon 469 bin dolarla İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğinin geldiğini ve 12 milyon 54 bin dolarla Ege İhracatçı Birliklerinin de üçüncü sırada yer aldığını kaydetti.

Hedeflerinin tüm dünyaya halı ihraç etmek olduğunu vurgulayan Kaplan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Milli İstihdam Seferberliği hatırlatarak, ihracattaki artışın üretimi ve beraberinde istihdamı önemli oranda etkileyeceğini, bunun için sektör olarak üretim ve ihracat seferberliği ilan ettiklerini bildirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.