Gaziantep

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

00:52 07 Mart 2017
FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

Gaziantep'te Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin davada çoğu meslekten ihraç edilen 35 askerin, 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Gaziantep 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, tutuksuz ve tutuklu bazı sanıklar dinlendi.

Bu sırada duruşma salonuna giren tutuksuz sanık Astsubay Hakan K, Fırat Kalkanı Harekatı'nda görevli olduğunu ifade ederek, duruşmaya ancak yetişebildiğini söyledi.

Sanıkların bulunduğu alana alınan Hakan K, atılı suçlamaları reddederek, 15 Temmuz'da muharebe merkezinde nöbetçi astsubay olduğunu ifade ederek, veda kokteylinde bulunan Yarbay İnanç isimli kişinin saat 22.45'te arayarak Mesaj Evrak Dağıtım Sistemi (MEDAS) ile Evrak Yönetim Sistemi'nden (EYS) mesaj gelip gelmediğini sorduğunu, kendisinin de 2 mesaj olduğunu ancak bölgeleriyle ilgili olmadığını ilettiğini kaydetti.

Daha sonra "Harekat Yıldırım" başlıklı mesajın geldiğini anlatan Hakan K, konu kısmındaysa "sıkıyönetim ilanı" yazılı olduğunu ifade etti.

Hakan K, bunun üzerine nöbetçi subay Yarbay İnanç'ı arayarak bilgi verdiğini, bu kişinin bunun üzerine bulunduğu yere geldiğini ifade ederek, "Mesajla ilgili, 'Çok önemli bir mesaj' dedi. Mesaj üç kısımdan oluşuyordu. Ben içeriğini görmedim. Sonra alay komutanı Turgut Çelebi odasına geldi. Daha sonra neler oldu bilmiyorum. Sabaha karşı 05.00 gibi de gelen mesajda tümen komutanı, alay komutanını toplantıya çağırıyordu. Darbeyle ilgili bir emri almadım, uygulamadım da. Suçsuzum." dedi.

Tutuklu sanık İskender G, elektrik teknisyeni olduğunu ve kazan dairesi, çamaşırhane gibi birimlerin tamiratıyla ilgilendiğini, muharip görevi bulunmadığını söyledi.

İskender G, şöyle konuştu:

"Gece yarısına doğru İnanç yarbay, arayarak tüm personeli mesaiye çağırdığını söyledi. Ben de önemli bir arıza olup olmadığını sordum. O da alay komutanının toplantıya çağırdığını belirtti. Emri yerine getirmemek suç olduğu için toplantıya katıldım. Suç oluşturacak bir eylemde bulunmadım. Tahliyemi talep ediyorum."

Tutuklu sanık eski üsteğmen Akın E. ise 15 Temmuz'da birliğe katılmasının dördüncü günü olduğunu kaydetti.

Gece yarısına doğru alay komutanı Turgut Çelebi'nin düzenlediği toplantıya katıldığını kaydeden Akın E, "Bu toplantıda Çelebi, KOKTOD için (Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme Timi) düzeni alınması, güvenlik tedbirlerinin arttırılması, mühimmatın emniyete alınması gibi emirler verdi. Hazırlık emrini komutan verir ancak çıkış emrini Vali verir. Her birliğin kendine has KOKTOD düzeni vardır. Şüpheli emirler vardı ancak komutanın tavrı net değildi." diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Ercan Kumhak'ın "Mühimmatlarınız orta yerde mi? Güvende değil mi?" yönündeki sorusu üzerine sanık Akın E, "Bilmiyorum." yanıtını verdi.

- 15 Temmuz günü fırtına obüslerine top mermisi alınmış

Tutuklu sanık eski üsteğmen Kürşat A, bir günlüğüne iki üst makama vekalet ettiğini ifade ederek, "Fırtına obüslerine top mermileri almak için gittim ve 15 Temmuz günü saat 17.00 sularında döndüm. Alay komutanına geldiğimi haber etmek için yanına uğradım. Mühimmatın taşınması emrini verdi. Cumartesi taşınması için sabah 09.00'da toplanma emrini verip alayda düzenlenen veda kokteyline katıldım. Daha sonra evime gitmiştim. Saat 23.00 gibi mesai olduğunu söyleyip alaya çağırdılar. 2 Zırhlı Personel Taşıyıcının (ZPT) hazır edilmesi istendi. Şoförleri uyandırdım. Sonra toplantıya katıldım. Alay Komutanı Turgut Çelebi, saat 03.00'te sıkıyönetim ilan edileceğini, kendilerinin Tümen Komutanı Osman Erbaş'tan değil, sıkıyönetim komutanı olan 5. Zırhlı Tugay Komutanı Murat Soysal'dan emir alacaklarını söyledi. İlk defa böyle bir emir almıştım. Beni rahatsız etti ancak mühimmat alınmaması beni rahatlattı. Turgut Çelebi, toplantı esnasında bana 'mühimmatın güvenliğini aldınız mı?' diye sordu. Ben de olumlu yanıt verince 'iyi yapmışsınız' dedi." ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Kumhak, bir tanığın Kürşat A'nın kendisine "darbe yapıyoruz" dediğini ifade ederek savunmasını sorması üzerine Kürşat A, bu şekilde bir beyanda bulunmadığını ileri sürdü.

Sanık Şamil T, toplantıda alay komutanının tavrını anlamadığını, alaya yeni atandığını ancak kalkışmanın parçası olmamak için elinden geleni yaptığını öne sürdü.

23 tutuksuz sanık ve biri kadın 4 tutuklu sanığın dinlenmesi tamamlandı.

Mahkeme Başkanı Kumhak, sanıklar hakkında atılı suçun ağır olduğunu, tutuksuz sanıkların gelmemesi halinde tutuklama kararı çıkabileceğini belirterek, tüm sanıkları duruşmaya katılmaları yönünde uyardı.

Duruşmaya yarın saat 09.00'da devam edilmek üzere ara verdi.









YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.