Gaziantep

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Oka Gaziantep'te

16:31 30 Mart 2017
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Oka Gaziantep'te

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Hiroshi Oka, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e ziyarette bulundu.

Büyükelçi Oka, ziyaretinde, Türkiye'nin 3 milyon, Gaziantep'in 450 bin sığınmacıya ev sahipliği yaptığını söyledi.

Sığınmacılara verilen desteklerin etkisiyle Türkiye-Japon ilişkilerinin geliştiğini anlatan Oka, "Bu konuda size ve ülkenize hayranlık duyuyorum." dedi.

İslahiye ilçesinde Suriyelilerin barındığı kampı ziyaret ettiğini belirten Oka, şöyle konuştu:

"Burada Birleşmiş Milletler ile iş birliği yaparak mesleki eğitim ve okul eğitimi konusunda proje hazırladık. Mültecilerin büyük kısmı kamplar dışında, şehir merkezinde yaşıyor. Bu bağlamda sadece mülteci kamplarına değil, Gaziantep Büyükşehir Belediyesine de destek veriyoruz. GASKİ'ye de temiz su borusu hattı ve atık su borusu hattı tadilatı için destek veriyoruz. Bu bağlamda mültecilerin hayat şartlarının iyileşmesi için Japon hükümeti olarak daha da destek vermeye çalışacağız."

Oka, hızlı gelişen ve büyüyen Gaziantep ile Japonya arasında turizm ile eğitim konusunda da iş birliği yapmaktan mutluluk duyacağını kaydetti.

Şahin de kendilerine sığınmacıların barınması konusunda en büyük desteğin Japonya tarafından verildiğini dile getirdi.

Japon hükümeti ve halkına teşekkür eden Şahin, şu ifadeleri kullandı:

"2 milyonluk şehrimiz bu fedakarlığınızı unutmayacak. Bütün birimleriyle ülkemize gelen büyük ülkeler, destek sunacaklarına söz vermelerine rağmen hiçbir zaman büyük bir proje desteği sağlamadı. 'Zaten siz bunu iyi yapıyorsunuz' diyerek elini taşın altına koymayan çok ülkeyle bir araya gelme durumunda kaldık. Öyle olunca sizin ülkenizin, duruşunuzun ve katkınızın ne kadar farklı, ne kadar kıymetli olduğunu görme fırsatımız oldu. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşların bakışı, sizin bakışınızla aynı olsaydı, bugün etrafımızda yanan ateş çemberi sönmüştü ve dünyanın en büyük sorunu olan göç, daha sağlıklı bir şekilde yönetilmişti. Dünya vatandaşlarına sorulduğu zaman, en büyük sınavı Türkiye'nin verdiği ve en büyük desteği Japonya'nın sağladığını söylüyorlar. Tarihçiler hem bizim yaptıklarımızı hem sizin yaptıklarınızı altın harflerle yazacaktır."

Japon turistlerin özellikle Kapadokya'ya büyük ilgi gösterdiğine işaret eden Şahin, "Sizden bu turistlerin en azından 3'te birinin Gaziantep'e de getirilmesini istiyorum. Bunu yapalım, turistlerin yemekleri Gaziantep Büyükşehir Belediyesinden." dedi. Bunun üzerine Oka, "İnşallah" yanıtını verdi.

Konuşmaların ardından Oka ve Şahin, birbirlerine çeşitli hediyeler takdim etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.