Gaziantep

İslahiye'deki camilerde merkezi sistem kaldırıldı

12:37 25 Mayıs 2017
İslahiye'deki camilerde merkezi sistem kaldırıldı

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde "merkezi ezan ve vaaz sistemi" kaldırıldı.

İslahiye İlçe Müftüsü Ramazan Dolu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 19 yıl önce başlanan ve halen sürdürülen merkezi ezan ve vaaz sistemini ilçede yaptıkları uygulamayla sona erdirdiklerini belirtti.

Merkezi sistemin camilerin canlılığını, mescitlerin hayatiyetini, cemaatle olan irtibatı zayıflattığını ifade eden Müftü Dolu, şunları kaydetti:

"Camide görev yapan görevlilerimizin camiyi sahiplenme, görevlerini daha duyarlı yapma, kendilerini yenileme, okuma, okutma, dinleme, anlama faaliyetlerini azaltmış ve görevlilerimiz, maalesef paslanmışlardı ve oldukça bilgileri küllenmişti. Bu uygulama halkımız tarafından da çok benimsenmeyen bir uygulamaydı. Nitekim Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Görmez, bu merkezi sistem vaaz ve ezanın biran önce ivedi olarak ama ezanlara da zarara uğratmayacak, halkımızı da ezansız bırakmayacak bir merhaleyle kaldırılması talimatını vermişti. Biz de ilçemizde bugünden geçerli olmak üzere artık merkezi sistem ezanı tamamen kapattık. Bundan sonra bütün camilerimizde ezanlar her müezzinin kendi sesiyle okunacak."

Camilerin namazdan en az yarım saat önce açılacağını dile getiren Dolu, müezzinlerin de aynı şekilde yarım saat önce camisini hazırlayacağını belirtti.

- "Camiler daha hayatiyet kazanacak"

Köyde, kentte ve mahallede, her yerde ezanı okuyacağını anlatan Dolu, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla caminin çevresindeki insanlar, canlı birinin ezan okuduğu psikolojisini ve hazırlığını duyarak gelecek ve camide namazını kılacak. Özellikle köylerimizde ve küçük yerleşim yerlerinde, merkezi ezan okunduğu zaman çevredeki insanlar, psikolojik olarak 'burada biri yok, bu sistemden okunan ezandır' diyerek belki de namaza gelmiyordu veya kulak vermiyordu. Adeta radyoda okunan ya da cihazdan okunan bir ses olarak görüyordu ancak şimdi bütün camilerimizde artık müezzinlerimiz okuyacak ve camiler daha hayatiyet kazanacak."

İlçe Müftüsü Dolu, merkezi vaaz sisteminde de aynı şekilde bütün görevlilerin cuma günleri namazdan önce hazırlıklarını yapacağını belirterek, "Belli bir konuyu, merkezimizin, Müftülüğümüzün belirlediği vaaz konularını hazırlayacaklar ve cemaatimize kendi sunumuyla hazırladığı şekilde, birebir cemaatle göz göze temas ederek, cemaatle canlı bir şekilde konuşarak, muhabbet ederek vaazını yapacaklar." dedi.

Dolu, vaazların merkezi sistemle yapıldığında verimli olmadığını, bu vesileyle din görevlilerinin de kendilerini yenileme fırsatını bulacaklarını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.