Gaziantep

Badem zararlısıyla mücadelede böcek dönemi

11:29 10 Temmuz 2017
Badem zararlısıyla mücadelede böcek dönemi

Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsünde görevli ziraat yüksek mühendisince yürütülen proje kapsamında, zararlıların yanı sıra badem iç kurdunun doğal düşmanı olabilecek 3 binden fazla böcek toplandı.

Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan Usanmaz, yaptığı açıklamada, 3 yıl önce Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da badem alanlarında zararlı olan böcek türlerinin belirlenmesi için çalışmalara başladıklarını ve bu kapsamda proje geliştirdiklerini söyledi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün finanse ettiği projenin amaçlarından birinin söz konusu illerde bademde zararlı böcek türlerinin tespit edilmesi olduğunu belirten Usanmaz, bu kapsamda en önemli zararlılardan birinin badem iç kurdu olduğunu ifade etti.

Buna doğal düşman olarak kullanılabilecek böceklerin tespitine yönelik çalıştıklarını vurgulayan Usanmaz, bu yıl 3'üncü senesine giren projeyi tamamlamak üzere olduklarını anlattı.

"Şu ana kadar badem alanlarının gezilip oradaki zararlı-yararlı tüm böceklerin toplanmasını içeren anket ya da diğer ifadeyle survey çalışmalarını tamamladık. 3 binin üzerinde böcek topladık. Bunları uzman hocalarımıza göndermek üzere teşhis çalışmaları için hazırlıyoruz." diyen Usanmaz, böcekleri laboratuvarda taksonomik olarak takımlarına ayırdıklarını daha sonra bu böcekleri teşhis için konunun uzmanlarına göndereceklerini bildirdi.

Proje kapsamında badem iç kurdunun çıkış zamanlarını belirlediklerini anlatan Usanmaz, bunun bölge çiftçisinin doğru zamanda ilaçlama yapması için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.