Gaziantep

"Kırmızı altın"ın rekoltesi düştü

11:37 25 Ağustos 2017
"Kırmızı altın"ın rekoltesi düştü

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde üretilen kırmızı biber rekoltesinin bu yıl yüzde 50 düştüğü bildirildi.

İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, yaptığı açıklamada, ilçelerinde, 25 bin dönüm arazide kırmızı biber yetiştirildiğini belirtti.

"Kırmızı altın" olarak nitelendirilen biber hasadının devam ettiğini ifade eden Köse, "Kırmızı biberden, sofralık toz ve pul biber üretiliyor. Geçen yıl 25 bin ton olan rekolte, bu yıl havaların geç ısınması dolayısıyla 12,5 bin tona geriledi. Biber çöplü olarak kilogramı 10-11 liradan, temizlenmiş haliyse 12-13 liradan alıcı buluyor." dedi.

Akınyolu Mahallesi'nde 30 yıldır biber üreticiliği yapan Şehmus Vanlı da biberde rekoltenin geçen yıla oranla düşük olduğunu vurguladı.

İslahiye halkının önemli gelir kaynakları arasında yer alan kırmızı biberin hasadı, yaklaşık 2 aylık zorlu mesainin ardından tamamlanıyor.

Pek çok aileye iş imkanı sağlayan biberler, toplandıktan sonra ilçede bulunan 26 fabrikada kurutma ve öğütme işlemlerinin ardından toz ve pul biber olarak Türkiye'nin dört bir yanına ve yurt dışına gönderilerek piyasaya sunuluyor.

"Kırmızı altın"ın tanıtımını dünyaya yapmak amacıyla bu yıl ilk defa ilçede 22-23 Ağustos'ta geleneksel biber ve üzüm festivali düzenlenmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.