Gaziantep

Büyükşehir Belediyesinden "Telli Sistem Bağ Projesi"

10:20 06 Eylül 2017
Büyükşehir Belediyesinden "Telli Sistem Bağ Projesi"

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince bölgede daha kaliteli üzüm yetişmesi için "Telli Sistem Bağ Projesi" hayata geçirildi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından üzümlerin daha kaliteli ve verimin yüksek olması için Telli Sistem Bağ Projesi hazırlandı.

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, yerel çeşitleri korumak ve bağcılığı tekrar eski günlerine getirmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Bu kapsamda geçen yıl Şehitkamil ilçesinde 13 çiftçiye 60 dekar telli sistemle kurulmuş bağ tesis ettiklerini belirten Yılmaz, "Bu yılda 12 çiftçimize 60 dekar telli sistem bağı bu defa Şahinbey ilçemize bağlı mahallelerimizde yapıyoruz. Tabii ki burada öncelikle kendi yerel çeşitlerimiz olan horoz karası, hönüsü ve dökülgen gibi çeşitlerle bahçe tesis ediyoruz. Çiftçilerimiz, burada elde ettiği çeşitleri hem sofralık, hem de pekmez yapımında kullanıyor." ifadelerini kullandı.

Telli sistem bağda 1 dekara dikilen fidan sayısını da arttırdıklarını vurgulayan Yılmaz, Gaziantep'te yerel usullerle yapılmış bağlarda 1 dekardan 600 kilogram üzüm alındığını, öte yandan telli sistem projesiyle bunu 2 tona çıkartmayı hedeflediklerini aktardı.

Yılmaz, şunları ifade etti:

"Telli sistem bağcılığın avantajı var. Yabancı ot mücadelesi için son derece uygun. Yine burada ürettiğimiz üzümlerin toprakla teması kesilerek çürümesi önleniyor. Bağ hastalık ve zararlılarına karşı daha etkili bir üretim metodu. Salkım güvesi ve külleme gibi hastalıklara karşı zirai mücadelede telli sistem bağlarda çok daha etkili mücadele etme imkanı sunuyor. Bu şekilde üretimi piyasaya aktardığımız zaman çiftçilerimizin geliri artıyor. 5 dekarlık bir bağdan üçüncü yıldan sonra 10 ton civarında üzüm alınması planlanıyor. Bu da aşağı yukarı 20 bin lira gibi bir rakama denk geliyor. İyi bir 5 dekar telli sistem bağ tesis eden ve bunun bakımını, sulamasını, bitki beslemesini yapan bir çiftçimiz, rahatlıkla bir asgari ücret civarında geliri kazanabilecek seviyeye geliyor. Yürüttüğümüz çalışmalarla bir taraftan da istihdama katkıda bulunuyoruz. İşsizliğin önlenmesine katkıda bulunuyoruz. Tabii ümit ediyoruz ki bizim yaptığımız bu bahçeler diğer insanlar tarafından da örnek alınsın ve çoğaltılsın."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.