Gaziantep

Saray kumaşı kutnu, davetiyelere de girdi

11:14 24 Ekim 2017
Saray kumaşı kutnu, davetiyelere de girdi

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yüzyıllardır ilmek ilmek dokunan ve padişah kaftanlarında kullanıldığı için "saray kumaşı" olarak bilinen kentin geleneksel dokuması kutnu kumaşını geçmişten geleceğe taşımak amacıyla davetiyelerde de kullanarak daha fazla insanın dikkatini çekmeyi hedefliyor.

Geçmişi 16'ncı yüzyıla kadar uzanan kutnu kumaşının kullanım alanlarını genişletmek ve tanıtımını yapmak için Gaziantep Sanayi Odası ile tanıtım atağı başlatan, bu kapsamda ulusal ve uluslararası organizasyonlarda boy gösteren Büyükşehir Belediyesi, açtığı kutnu tasarım atölyesi ve el sanatları kurslarında da kutnuyu perde, masa örtüsü, gömlek, döpiyes, seccade, namaz örtüsü, kaftan, gece kıyafetlerine dönüştürüyor.

Son olarak kutnuyu davetiyelerde kullanan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak kültürel mirasa büyük önem verdiklerini, bakır, sedef yemeni ve kutnu gibi Gaziantep'in değerli el sanatlarını tasarımlayarak geleceğe taşıdıklarını söyledi.

Gaziantep'in dünya medeniyetinin yazıldığı bölgede bulunduğunu ifade eden Şahin, kentin sahip olduğu bu kültürel zenginliğin büyük bir emanet ve sorumluluk gerektirdiğini kaydetti.

Şahin, zarafeti ve dokusuyla dikkati çeken kutnu kumaşı üretiminin birkaç yıl öncesine kadar bitme noktasına geldiğini ve kullanım alanının son derece sınırlı hale geldiğini anımsatarak, "Biz göreve geldiğimizde yalnızca folklorik kıyafetlerde kullanılıyordu. El tezgahları kapanmak üzereydi. Birkaç usta da artık emekli olmuştu. Biz bu çok önemli mirasımıza sahip çıkmak için Kutnu Tanıtım Grubu'nu kurduk. Yoğun bir şekilde tasarım üzerinde çalıştık. Ev tekstilinden kravata, hediyelik eşyalardan davetiyelere kadar kutnunun kullanım alanını çeşitlendiriyoruz. İyi modacılarla, iyi tasarımcılarla çalıştık ve satış mağazamızı açtık." dedi.

Yaptıkları çalışmaların ulusal ve uluslararası boyutta da ses getirdiğini, son olarak Londra Moda Haftası'nda modacı Bora Aksu'nun defilesinde kutnu kumaşından yaptığı kıyafetleri sergilediğini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"Dünya artık tektipleşiyor. Herkes, herşey aynı olduğu zaman özgünlük kalmıyor. Anadolunun yer yerinde büyük bir özgünlük ve derinlik var. Kutnu kumaşınının namı o kadar çok yayılmaya baladı ki; bize çok sayıda birçok moda merkezinden yeni teklifler gelmeye başladı. Kutnuda yaptığımız çalışma büyük bir başarı hikayesidir. Kumaş çok kıymetliydi ama biz de bunun kıymetini bildik, dünya bunun değerini gördü. Şimdi inşallah bu saray kumaşını yeniden daha güçlü bir şekilde geleceğe taşımak için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz."

- Kutnunun yapımı

Yüzyıllarca Anadolu insanının ve saray kıyafetlerinin vazgeçilmezi olan kutnuyu oluşturan ipek iplik, ilk olarak "devere" adı verilen çözgü dolaplarında çile haline getiriliyor. Daha sonra 100 derecelik boya kazanlarında istenilen renkte boyanıyor.

Boyanan iplik, daha sağlam olması, dokuma esnasında kopmaması için kayısı ağacı reçinesi kullanılarak mezekleniyor. Taraktan geçirildikten sonra "kavuk" denilen bobinlere sarılarak dokumaya hazır hale gelen iplik, tahta veya kara tezgahlarda dokunarak kutnuya dönüşüyor.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.