Gaziantep

Gaziantep'te "İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı" açılışı

15:40 03 Kasım 2017
Gaziantep'te "İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı" açılışı

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, "Suça sürüklenen hükümlü ile tutukluların eğitim ve iyileştirme faaliyetleriyle topluma kazandırılmasını amaç edinen insan odaklı infaz sistemimiz, modern ve gelişmiş ülkelere örnek gösterilebilecek aşamaya gelmiştir." dedi.

Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumunca düzenlenen, hükümlü ve tutukluların eğitim ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında hazırladığı el emeği ürünlerin tanıtımı ile satışının yapılacağı "İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı" Gaziantep 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda açıldı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün de katıldığı fuarın açılışında konuşan Yıldırım, ceza infaz sistemi ve kurumlarının, bir devletin insan hakları yaklaşımının vitrini olduğunu söyledi.

Ceza infaz konusundaki faaliyetler ve yaklaşımların, devlet-birey ilişkisinin en somut ortaya konulduğu alanlar olduğunu anlatan Yıldırım, "Ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerimizin bizlere emanet olduğunu kabul ettiğimiz ceza infaz sistemimizin temelinde, insan ve insani yaklaşım düşüncesi bulunmaktadır." diye konuştu.

Ceza, adalet ve infaz sisteminin temel amacının, toplumun korunması, suç işlenmemesi ve suç nedeniyle verilen zararın giderilmesi olduğunu dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda suç işleyenlerin tekrar suç işlemelerinin önlenmesi, bu kişilerin topluma kazandırılarak sorumluluk bilincine sahip bireyler olarak hayatlarını sürdürmeleri bizler için son derece önemlidir. Suça sürüklenen hükümlü ile tutukluların eğitim ve iyileştirme faaliyetleriyle topluma kazandırılmasını amaç edinen insan odaklı infaz sistemimiz, modern ve gelişmiş ülkelerdeki infaz sistemlerine örnek gösterilebilecek aşamaya gelmiştir. Ceza infaz sistemimizin insan odaklı olarak devletimizin genel politikalarına uygun şekilde, insanı en yüksek değer olarak kabul eden yaklaşımlarından taviz vermesi, geri dönmesi söz konusu değildir."

Yıldırım, 383 ceza infaz kurumundaki yaklaşık 231 bin tutuklu ve hükümlüye yönelik, topluma kazandırma amacıyla eğitim, meslek eğitimi, psikososyal çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.

Geçen yıl 46 bin 795 tutuklu ile hükümlünün okuma yazmadan lisans ve lisansüstü eğitime kadar farklı eğitimlere katıldığını anlatan Yıldırım, 21 bin tutuklu ve hükümlünün de aile eğitimi, öfke kontrolü gibi çeşitli programlara iştirak ettiğini belirtti.

Psikososyal servisler tarafından yapılan bireysel ve toplu görüşme sayısının da 395 bini bulduğuna dikkati çeken Yıldırım, bu verilerin ceza infaz kurumlarının bir eğitim kurumu ve rehabilitasyon merkezi gibi çalıştığını gösterdiğini kaydetti.

Yıldırım, İşyurtları Kurumunca 60 ayrı ceza infaz kurumunda 17 milyon 558 bin metrekare arazide iyi tarım uygulamaları ve organik tarım çalışmaları yapıldığını söyledi.

Yaklaşık 70 bin metrekarelik sera alanlarında topraksız tarım uygulamaları da dahil olmak üzere zirai faaliyetler yürütüldüğünü bildiren Yıldırım, aynı faaliyetlerin hayvancılık, et tavukçuluğu, organik yumurta, süt işleme, tekstil ve diğer sektörlerde de gerçekleştirildiğini ifade etti.

Yıldırım, yenilenebilir enerji alanında yaptıkları yatırımlara da değindi.

Geçen yıl 7 ilde düzenlenen fuarları 600 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Yıldırım, Gaziantep'te 9 Kasım'a kadar gezilebilecek fuarda 60 ceza infaz kurumunda hazırlanan ürünlerin sergileneceğini kaydetti.

- "Mahkumlara sağlanan imkanlar, medeniyetin en önemli göstergesi"

Vali Ali Yerlikaya ise "gazi şehir"de böyle bir fuarın açılmasından gururlandığını dile getirdi.

Mahkumlara sağlanan imkanların medeniyetin en önemli göstergesi olduğunu belirten Yerlikaya, "Zamanı boş geçirmek, hükümlü de olsanız, tutuklu da olsanız bizim inancımızda kabul edilebilir bir değer değildir. İşyurtlarında bize emanet olan bu insanların, hiçbir mesleği yoksa, onlara yeni bir meslek edindirmeyle ilgili standart tutturulmuş durumdadır. Bu mükemmel bir başarıdır." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde "Tam adalet, tam kalkınma" sloganıyla yola çıktıklarını söyledi.

Adaletin su ve hava kadar önemli olduğuna inandıklarını ifade eden Şahin, adaletsiz kalkınma olamayacağını belirtti.

Şahin, "Cezaevleri noktasındaki çalışmalar çok önemlidir. İşyurtları umut ve gelecek kapısı oldu. İşyurtlarına azıcık dokunduğunuz zaman ne kadar büyük işlerin yapıldığını gösteren büyük bir başarı hikayesi yazılıyor. 2023 vizyonuna doğru giderken, sevgi tohumları ekerek geleceği inşa etmemiz gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bu türlü çalışmaların yanında ve hizmetindeyiz." diye konuştu.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal da ceza infaz kurumlarında sürdürülen mesleki eğitim çalışmalarının önemine değindi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, stantları gezdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.