Gaziantep

Geleneksel el sanatlarını hediyelik eşya sektörü ayakta tutuyor

11:30 16 Kasım 2017
Geleneksel el sanatlarını hediyelik eşya sektörü ayakta tutuyor

ÖZKAN BEYER - Türkiye'nin birçok kentinde unutulmaya yüz tutan bakırcılık, kalaycılık, sedef kakmacılık ve yemenicilik gibi geleneksel el sanatlarını, Gaziantep'te özellikle son yıllarda gelişen hediyelik eşya sektörü ayakta tutuyor.

Birçok kentte neredeyse mesleklerinin son temsilcileri olan ustalarca yaşatılmaya çalışılan geleneksel Türk el sanatları, Gaziantep'te altın çağını yaşıyor.

Başta tarihi Bakırcılar Çarşısı olmak üzere kentin birçok farklı noktasında yapılan bakırcılık, kalaycılık, yemenicilik ve sedef kakmacılığı, Gaziantep'in artan turizm potansiyeline paralel olarak yoğun ilgi görüyor.

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte bakırcılık, kalaycılık ve sedef kakmacılığı ile uğraşan 50 işletme ve 700 zanaatkar bulunduğunu söyledi.

Yeni ustalar yetiştirmek için de İŞKUR desteğiyle sedef kakmacılığı ve bakırcılık kursu düzenlediklerini dile getiren Açık, 400'ün üzerinde başvuru aldıklarını belirtti.

Açık, mesleklerinin, son zamanlarda gördüğü ilgi dolayısıyla artık "unutulmaya yüz tutmuş meslekler" grubundan çıktığını ifade ederek, "Kursa başvuranlar arasından 100 kişi alacağız. İnsanlar artık bu mesleklere ilgi gösteriyor. Tabii bu mesleklerin ayakta kalmasında yapılan tanıtım çalışmalarının da katkısı büyük. Yapılan haberler sayesinde her geçen gün daha fazla ilgi çekiyor." diye konuştu.

- "Binbir çeşit eşyayı görünce şaşırıyorlar"

Gaziantep'e Türkiye'nin birçok kentinden turist geldiğini söyleyen Açık, şöyle devam etti:

"İnsanlar buraya sadece bakırcılığı tanımak için gelmiyorlar. Yakınlarına, sevdiklerine bakır ve sedef hediyelik eşyalar almak için gelenler var. Bu kadar ilgi görmesinin en önemli sebebi ise çeşidin fazla olması. İnsanlar burada bakırdan yapılmış binbir çeşit eşyayı görünce şaşırıyorlar. Gaziantep'i diğer illerden ayıran en önemli özellik farklı modellerde ürünlerin olması. Esnafımız çok farklı modellerde bakırdan, sedeften eşyalar yapıyor. Turistlere bu ürünler hakkında bilgi de veriyoruz. Hediyelik eşyalara olan talep mesleğin ölmesini engelliyor. Başta Şanlıurfa ve Kahramanmaraş olmak üzere birçok ilde bu meslekleri unutturmamak için Gaziantep merkezli çalışmalar yapıyoruz. Eğitimler verip, çağımıza uygun tasarımlar üretecek ustalar yetiştirmeye çalışıyoruz."

Açık, kentte üretilen el sanatları ürünlerinin devlet büyüklerinin odalarını da süslediğini belirterek, "Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada, devlet büyüklerinin odalarında Gaziantep'in ürünleri baş köşede. Gidin bakın ya bakır ya da sedef vardır. Bizim yaptığımız ürünlere her yerden talep var." dedi.

- "Yemeni almadan gitmiyorlar"

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Buğur da kentte 10 yemeni atölyesi ile 50 satış mağazası bulunduğunu kaydetti.

Son yıllarda yemeniye talebin yoğun olduğunu belirten Buğur, "Türkiye’nin birçok farklı yerinden gelen vatandaşlar buradan yemeni almadan gitmiyor. Hediyelik eşya satışının fazla olması sektörü ayakta tutuyor. Yemeniye olan ilgiden çok memnunuz." dedi.

Kızına hediye almak için Bakırcılar Çarşısı'na gelen Serpil Uzun da birbirinden farklı ve güzel ürünler bulunduğunu söyledi.

Bakır çaydanlık ve kahve takımı almayı düşündüğünü dile getiren Uzun, "Kızımın çok beğeneceğini düşünüyorum. Tüm ürünler birbirinden güzel." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.